Een auto die te water raakt is een van de meest gevaarlijke situaties die je onderweg kunt tegenkomen. Het gebeurt vaak onverwachts en vraagt om snelle, gerichte actie. In paniek raken is begrijpelijk, maar weten wat je moet doen maakt het verschil. Met de juiste voorbereiding en de slimme technologieën van Renault vergroot je je overlevingskans en handel je doeltreffend als het erop aankomt.
hoe groot is de kans dat je met je auto te water raakt?
Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid belanden in Nederland jaarlijks gemiddeld 800 auto’s te water.1 Vaak door een stuurfout, gladheid of een medische noodsituatie. Zeker in waterrijke gebieden is het risico reëel. De meeste incidenten gebeuren bij lage snelheden, bijvoorbeeld in de buurt van sloten of grachten.
Hoewel het risico relatief klein is, zijn de mogelijke gevolgen groot. Snel en juist handelen is dan ook van levensbelang. Moderne veiligheidssystemen, zoals die van Renault, helpen je om dit soort situaties zoveel mogelijk te voorkomen of tijdig op te merken.
Er zijn verschillende scenario’s die kunnen leiden tot een auto te water:
afwijking van de rijbaan
Door vermoeidheid, afleiding of gladheid kan de auto van de weg raken en in het water terechtkomen.
botsingen of uitwijkmanoeuvres
Een aanrijding of poging om een obstakel te ontwijken kan resulteren in verlies van controle.
parkeerfouten
Vooral in stedelijke gebieden met veel water komt het voor dat een auto per ongeluk te water raakt bij het parkeren.
medische noodsituaties
Als je als bestuurder onwel wordt, kan de auto ongestuurd doorrollen richting water.
wat te doen als je in de auto zit en deze te water raakt?
1. Blijf kalm en handel direct
De eerste 30 seconden zijn het belangrijkst.
2. Maak je gordel los
Doe dat als eerste bij jezelf. Help daarna andere passagiers.
3. Open direct het zijraam
Elektrische ramen werken vaak nog even. De deur openen lukt meestal niet door de druk van het water.
4. Verlaat de auto via het raam
Het is niet altijd meer mogelijk om het raam te openen. Lukt het niet? Tik het raam dan in met een betrouwbare veiligheidshamer. Zorg dat je er altijd een binnen handbereik hebt.
5. Zwem weg van het voertuig
Zwem in de richting van de kant en roep om hulp zodra je boven bent.
wat als je elektrische auto's te water raakt?
Veel mensen vragen zich af of elektrische auto’s een extra risico vormen bij contact met water. Elektrische voertuigen worden uitgerust met waterdichte batterijsystemen en automatische spanningsonderbreking bij ongevallen. Onze elektrische modellen zijn ontworpen om in noodsituaties minstens zo veilig te zijn als auto’s met een verbrandingsmotor.
samenwerking met de brandweer
Sinds 2010 heeft Renault in samenwerking met de brandweer nieuwe technologieën ontwikkeld. Zowel Fireman Access en QRescue maken het werk van de brandweer gemakkelijker en besparen hulpverleners kostbare tijd bij een ongeval. In 2025 lanceert Renault het universeel patent initiatief, waardoor Fireman Access toegankelijk is voor iedereen.
Wist je dat Renault bovendien de enige autoproducent ter wereld is met een fulltime brandweercommandant in dienst? Al een aantal jaren leiden we in verschillende landen hulpverleners op om hen vertrouwd te maken met hypermoderne voertuigen.
Bij Renault voorzien we onze voertuigen van geavanceerde systemen die de veiligheid van bestuurders, passagiers en medeweggebruikers vergroot. Met deze technologieën sta je sterker in allerlei onverwachte situaties. Bovendien ga je met meer vertrouwen de weg op.
lane keeping assist
Helpt je om binnen de rijstrook te blijven. Dit verkleint de kans dat je te water raakt.
waarschuwingssystemen
Bij het verlaten van de rijbaan of ongewone rijbewegingen.
eCall
Automatische noodoproep bij een ongeval, ook als je bewusteloos raakt.
Renault & veiligheid op de weg
Bij Renault staat veiligheid centraal. Onze innovatieve technologieën en geavanceerde rijhulpsystemen zijn ontworpen om je rijervaring zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Veiligheid op de weg draait echter om meer dan technologie, het gaat om mensen. Daarom heeft Renault het Human First Program ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers, deskundigen en brandweerlieden. Het heeft slechts één doel: elke dag de veiligheid van alle weggebruikers verbeteren.
1Onderzoeksraad voor Veiligheid, Auto te water: ontsnappingsproblemen | 2002