passie

6 generaties Renault Espace: van monovolume naar luxe SUV

7-2-2023

samenvatting

De Renault Espace gaat al zo'n 40 jaar mee in ons aanbod. En dat is niet zonder reden. Want hoe je het ook wendt of keert: deze auto heeft het Europese autolandschap flink op z'n kop gezet. En in 2023 komt er weer een nieuwe versie op de markt.

Renault Espace 1 eerste generatie zij en vooraanzicht

Een MPV voor iedereen

De Renault Espace was bij zijn lancering in 1984 één van de eerste Multi Purpose Vehicles (MPV). Samen met de Franse autoproducent Matra, bracht Renault in de vorm van de Espace een volledig nieuw concept op de automarkt: de monovolume. Europa had duidelijk nog even tijd nodig om aan het idee van een ruime 7-zits auto te wennen. Met enige vertraging groeide de Espace uiteindelijk uit tot een enorm succes en moest er in 1987 zelfs een extra fabriek ingeschakeld worden om aan de vraag te kunnen voldoen.

 

Nieuwe generaties

Na de eerste generatie, volgden er nog 4 nieuwe versies. Ieder voorzien van verschillende facelifts, de hoekige vormen maakten plaats voor ronde vormen en de carrosserie werd volledig herzien. De laatste generatie kent mooie lijnen, krachtige rondingen en een robuust en vloeiend design. Eén van de grote voordelen van de Renault Espace is dat er genoeg ruimte is voor 7 personen. De stoelen hebben een stevige zitpositie en geven goede zijdelingse steun. Daarmee is de Espace naast representatieve zakenauto, ook dé perfecte reisauto.

 

Houd je ook van oudere Renault-modellen?

 

Renault Espace V vijfde generatie

De laatste, vijfde generatie Renault Espace

Op de Autosalon van Parijs in 2015, maakten we kennis met de vijfde en tevens de laatste generatie van de Renault Espace. De strakke lijnen van voorgaande generaties maakten plaats voor vloeiende lijnen, het interieur is ruimer en comfortabeler dat luxe en degelijkheid uitstraalt. De vijfde generatie Renault Espace is qua looks een echte crossover geworden met de voordelen van een ruime MPV. Deze generatie van de Renault Espace heeft afgelopen jaar tal van upgrades gekregen waarmee de sterke eigenschappen van het model nog beter tot uiting komen.

 

Meer verhalen over snelle Renault-modellen? Lees het blog over het Renault 5 GT Turbo-evenement.

 

Renault Espace F1

Espace F1 en Sbarro Espera Espace Spider

Ook werden er af en toe speciale versies ontwikkeld van de Espace. Zoals de Renault Espace F1-versie, die vanwege het tienjarige jubileum in 1994 werd voorzien van een V10-blok en de achterwielophanging van een Formule 1-wagen. Deze bracht een geluid voort waar de coureurs van nu alleen nog maar van durven dromen! In maar liefst 2,8 seconden gaat dit model van 0 naar 100 kilometer per uur. Wie herkent hem nog?

 

Een andere, erg bijzondere Espace-editie was de Sbarro Espera Espace Spider. Studenten van Espera Sbarro hebben ter ere van de 24 uur van Le Mans in 1998 deze Espace zonder dak ontworpen.

 

Ze werkten nauw samen met de ontwerpafdeling van Renault en vroegen Matra de productie te verzorgen. Dit model is echter nooit verder uitgebouwd, maar opmerkelijk was deze zeker wel. Hiernaast zie je een schitterende foto van een Renault Espace F1.

 

 

samenvatting

In 2023 komt er weer een nieuwe Renault Espace op de markt

40 jaar na het allereerste model, komt er een nieuwe Renault Espace op de markt. Benieuwd hoe deze eruit gaat zien? Bekijk hier vast een voorproefje.

andere blogs

Meer weten over Renault?