Renault 5 GT Turbo-evenement: keep the five alive

Een jaarlijks evenement voor de échte liefhebber is het Renault 5 GT Turbo-evenement in Huizen. Dit keer waren er 40 GT Turbo-modellen uit het binnen- en buitenland, 17 Renault 5-modellen en 20 andere Renault-modellen.

Renault 5 GT evenement op een rij

Met de vijfjes naar buiten

Het idee voor dit evenement is ontstaan door de vrienden Bas Pijl en Chris Heemskerk. Beide kochten ze hun eerste Renault 5 GT Turbo in 1997 en kwamen ze met elkaar in contact tijdens een evenement voor Franse auto’s in Lelystad. Na dit evenement hielden Bas en Chris contact. Maar naarmate ze ouder werden en hun levens veranderden, kwamen ‘de vijfjes’ (helaas) wat minder vaak buiten. Om daar verandering in te brengen besloten de twee om in 2017 een klein evenement te organiseren.

Het eerste Renault 5 GT Turbo-evenement

Het eerste evenement werd vrij last-minute georganiseerd. Hoewel er vooral vrienden van de mannen aanwezig waren, stonden er op deze eerste editie maar liefst 12 Renault 5 GT Turbo-modellen. Achteraf kregen ze veel reacties op berichten op social media: “Mensen gaven aan dat ze graag eerder van het evenement hadden willen afweten, zodat ze er ook bij hadden kunnen zijn”. Door het grote succes besloten Bas en Chris in 2018 weer een evenement te organiseren en dit keer gingen ze het groots aanpakken. Er verschenen 48 Renault 5 GT Turbo-modellen, waaronder zelfs een aantal ‘vijfjes’ uit België en Duitsland. De spreekwoordelijke toon was gezet.

 

Dit fantastische verhaal gaat hieronder verder. Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Bekijk dan ons blog over de Renault 4 Club.

 

De Renault 4 club

Duimpjes omhoog

Als we aan Chris vragen wat de Renault 5 GT Turbo zo speciaal maakt, antwoordt hij: “Het is een klassieker en dat maakt hem apart. Je valt altijd op als je in zo’n auto rijdt en iedereen heeft wel een fijne herinnering van vroeger aan dit model. Iedereen, je opa, je oma, je vader, je tante heeft zo zijn of haar eigen idee bij de Renault 5 GT Turbo. Veel mensen denken bij zo’n model terug aan de rally’s en races die er in de jaren tachtig mee gereden werden.” “Het is voor mij inmiddels echt een jeugdsentiment om in mijn vijfje te rijden, ik heb de auto nu al 22 jaar. Vroeger deed ik er echt alles mee – naar school en in de zomer ging ik ermee op vakantie. Salou, Bath, Genève, overal zijn we geweest. Tegenwoordig rijd ik er helaas wat minder vaak mee, maar als ik dit wel doe dan krijg ik nog steeds een smile van oor tot oor!”


Blije bezoekers

Wat de bezoekers tijdens het Renault 5 GT Turbo-evenement doen? “Alle liefhebbers bewonderen elkaars auto, maken veel foto’s, gaan gezellig kletsen, wisselen ervaringen uit en hebben vooral heel veel lol. Het is heerlijk om iedereen te verwelkomen op zo’n dag. Je wordt meerdere malen aangesproken over hoe tevreden mensen zijn met zo’n evenement. Je krijgt grote complimenten, mensen genieten écht.”

 

Lees ook ons blog over youngtimers.

meer over youngtimers
Renault 5 GT evenement
Renault 5 GT evenement op een rij achterkant

Speciale uitvoeringen

Het evenement wordt elke editie groter. Met zoveel verschillende Renault 5 GT Turbo-modellen zitten er natuurlijk altijd speciale uitvoeringen tussen of modellen die eruit springen. “Maar,” zegt Chris, “ik vind elke uitvoering speciaal. Er zijn mensen die hun auto personaliseren en ombouwen. De ene vindt dit wel mooi, de andere niet. Tegenwoordig trekken de uitvoeringen in de originele staat de meeste aandacht en hebben deze ook vaak de voorkeur. Maar, dit verschilt ook per moment. Een jaar of tien geleden trokken de speciale uitvoeringen vaak juist meer de aandacht, de uitvoeringen die zichtbaar zijn omgebouwd.”

Wil jij op de hoogte blijven van het volgende Renault 5 GT Turbo-evenement? Of wil je meer foto’s zien van de Renault 5 GT Turbo? Volg dan de Facebookpagina of het Instagram-account van Bas en Chris, Dutch GT Turbo owners & Fans.

Meer weten over Renault?