samenvatting

De elektrische auto's van Renault maken geluid, wanneer ze minder dan 30 km/u rijden. Dat is voor de veiligheid, anders hoor je hem niet aankomen.

Speciaal ontworpen geluid

Een elektrische auto maakt dus toch (een beetje) geluid. Hoe zit dat precies?
 
100% elektrische auto’s maken oorspronkelijk helemaal geen geluid wanneer deze langzamer dan 30 km per uur rijden. Maar, je kunt je voorstellen dat een volledig stille auto niet erg veilig is voor de omgeving. Denk aan voetgangers bijvoorbeeld.
 
Daarom is het geluid dat je hoort bij een elektrische auto bewust toegevoegd en speciaal ontworpen. Het zogenaamde Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS), zoals dit formeel heet, is voor nieuwe auto’s vanaf 2021 verplicht, maar Renault heeft dit al jaren standaard al op haar elektrische auto’s.

Het geluid van een elektrische auto

De geluidsingenieurs van Renault ontwierpen een geluid dat goed bij de auto's past. Zodat met name fietsers en voetgangers de auto's altijd aan horen komen en niet vreemd opkijken van dit specifieke geluid. Het geluid van de elektrische Renault-modellen wordt afgespeeld door een versterker bij de motor. Rijd je sneller dan 30 kilometer per uur? Dan speelt bijvoorbeeld de Renault Zoe E-Tech 100% electric het kunstmatige geluid niet meer af.