elektrisch rijden

3 fabels rondom elektrisch rijden ontkracht

12-8-2021

samenvatting

Elektrisch rijden is in opmars. De technologie wordt steeds beter en we kiezen vaker voor duurzaam. Toch bestaan er nog veel misverstanden over elektrisch rijden. Tijd om een paar fabels uit de wereld te helpen.

elektrische auto renault opladen

Fabel 1: Je moet ein-de-loos lang opladen

Oké, brandstof tanken is sneller. Maar als je het opladen een béétje vooruit plant, hoef je nooit te wachten.

 

Weet waar je laadt

Er zijn verschillende soorten laadpalen. Sommige zijn supersnel, andere… iets minder. Hoe hoger het vermogen van de laadpaal, hoe sneller je kunt laden.

 

Op plekken waar auto’s lang stilstaan, zoals een bedrijventerrein, vind je vaak opladers met minder vermogen. Op plekken waar je maar kort parkeert, staan vaak snelle opladers met meer vermogen.

samenvatting

Opladen in recordtempo

Snelladers zijn - je raad het al - heel snel. Je vindt ze op speciale snellaadstations veelal langs de snelweg en drukke wegen.

 

 

Hoe snel dat is, zo’n snellader?

Hoe snel je precies kunt laden hangt af van de laadpaal, je batterij en je kabel. Maar laten we je een voorbeeld geven: met zo’n 30 minuten laden kan je Renault Zoe E-Tech 100% electric alweer 150 kilometer rijden. Kabel in de oplader terwijl je even de benen strekt, iets eet en drinkt en off you go!

 

 

Snel-snel naar een snellaadstation

Waar deze laadpalen staan, kun zien in de My Renault app.

 

 

Conclusie: laad deze fabel maar lekker voor wat ‘ie is

Als het een klein beetje plant, hoef je nooit te wachten tot je auto is opgeladen. En met wat hulp van een laadpaal-app is je volgende charge snel gevonden!

zoe in oplader renault elektrisch rijden

Fabel 2: elektrische auto’s zijn voor korte ritjes

We hadden het al over het opladen van de auto. Maar hoe zit het met het verbruik?

Ook dat is afhankelijk van verschillende factoren (sorry). Het maakt uit waar je rijdt, hoe je rijdt en wat je allemaal vervoert. Net als bij een brandstof auto dus.

 

 

Een eerlijke vergelijking

Om het rijbereik van elektrische auto’s objectief vast te stellen, gebruiken we in Europa de WLTP norm. Volgens deze norm heeft een gemiddelde elektrische auto een rijbereik van 205 km.

samenvatting

Wie kiest er nou voor een gemiddelde auto als je een Zoe E-Tech 100% electric kunt rijden?

Met een eigentijdse, slimme auto kom je al een stuk verder. Zo haalt een Renault Zoe E-Tech 100% electric tot wel 395 km! (WLTP)

 

 

Conclusie: ook deze fabel zit heel ver naast de waarheid. Want met de Zoe E-Tech 100% electric kom je zo’n 395 kilometer ver.

En met een slimme, efficiënte elektrische auto en een laadpaal-app heb je genoeg bereik voor al jouw lange tochten.

zoe opladen renault elektrisch rijden

Fabel 3: elektrische auto’s zijn duur

Nieuwe technologie is vaak prijzig. Maar inmiddels is een elektrische auto heel betaalbaar.

Als je verder kijkt dan naar de aanschafprijs alleen, is elektrisch rijden juist bijzonder voordelig. Zeker nu brandstof zo duur is.

 

 

Je haalt het er al snel uit

Natuurlijk bespaar je flink op je brandstof. Als je een Renault Zoe E-Tech 100% electric rijdt in plaats van een vergelijkbare brandstofauto, betaal je minder dan de helft voor je kilometers.

 

 

samenvatting

Profiteer van kortingen en vrijstellingen

Tot 2025 betaal je geen wegenbelasting, wat je elk jaar honderden euro’s bespaart. Ook kan je Renault-dealer je precies vertellen welke subsidieregelingen er zijn voor elektrische auto’s, laadpalen en parkeerplekken. En dat zijn er heel wat!

 

Minder vaak naar de garage

Een elektromotor heeft veel minder bewegende onderdelen dan een brandstofmotor. Geen kleppen, geen uitlaat, geen aandrijfriemen, geen luchtfilter. Er zijn gewoon minder onderdelen die kunnen slijten. Dat scheelt je flink in onderhoud.

 

Conclusie: ook deze fabel is geen cent waard

De aanschafprijs ligt wat hoger, maar die ‘meerkosten’ zijn snel terugverdiend. Bovendien bespaar je niet alleen geld, maar ook het milieu.

andere blogs

meer weten over Renault?