wat is Lane Keeping Assist?
Het Lane Keeping Assist Systeem (LKAS) is een rijhulpsysteem dat ingrijpt als je per ongeluk je rijstrook of rijbaan verlaat. Het LKAS analyseert waar de auto zich bevindt ten opzichte van de wegmarkering. Als het systeem ziet dat je de rijbaan onbedoeld verlaat, stuurt het je automatisch terug naar het midden van de rijbaan.
Het LKAS ziet dus verschil tussen het onbedoeld en het bewust verlaten van de rijbaan. Gebruik je je richtingaanwijzer of maak je een herkenbare stuurbeweging, dan zal het LKAS niet in actie komen.
Ideaal voor lange ritten
Het Lane Keeping Assist Systeem komt in actie bij snelheden boven de 70 km/uur. Bijzonder handig dus voor ritten waarbij je een lange periode op één rijstrook rijdt.
Lane Departure Warning vs. Lane Keep Assist
Het Lane Departure Warning systeem waarschuwt je wanneer je afwijkt van de rijstrook. Lane Keep Assist gaat nog een stapje verder: het corrigeert je, door je Renault terug naar het midden van de rijstrook te sturen.
veiligheid voor alle weggebruikers
Het Lane Keeping Assist System (LKAS) voorkomt dat je per ongeluk je rijbaan verlaat. Zo worden gevaarlijke situaties voorkomen. Ook kan het systeem je helpen om bij slecht zicht of harde windstoten de juiste weg positie aan te houden.
Het voorkomen van onbedoelde afwijkingen is niet alleen belangrijk voor jouw eigen veiligheid en dat van je passagiers. Het systeem beschermt ook andere weggebruikers.
langere ritten
Zeker wanneer je langere tijd op een rijstrook rijdt is het LKAS erg handig. Door vermoeidheid en afleiding (bijvoorbeeld om even iets geven aan de kinderen op de achterbank) is het afwijken van de rijbaan zo gebeurd.
makkelijk onthouden
Het systeem heeft nog een voordeel: omdat het LKAS niet ingrijpt als je je richtingaanwijzer gebruikt, zal je dit niet snel vergeten. Ook zo vergroot het systeem de veiligheid op de weg.
wanneer gebruik je het Lane Keeping Assist System?
Het Lane Keeping Assist System (LKAS) wordt automatisch geactiveerd bij een snelheid boven de 70 km/uur.
Het LKAS is bijzonder nuttig op snelwegen met meerdere rijbanen en tijdens lange ritten, waar de kans op afleiding en vermoeidheid groter is. En bij harde windstoten of een oneffen wegdek houdt het LKAS je Renault netjes binnen de lijnen van jouw rijbaan. Bij slecht zicht, wanneer de wegmarkering minder zichtbaar is, maakt het Lane Keeping Assist System jouw rit een stuk veiliger.
hoe werkt Lane Keeping Assist precies?
De basis van het Lane Keeping Assist System (LKAS) systeem is een camera achter de voorruit van je auto die de weg voor je analyseert en sensoren in de auto.
De slimme camera herkent de wegmarkeringen, waarna het systeem de positie van de auto ten opzichte van de markeringen bepaalt. Als het systeem detecteert dat de auto de rijbaan verlaat zonder dat je de richtingaanwijzer gebruikt of een herkenbare stuurbeweging maakt, zal het automatisch bijsturen. Je wordt dan weer naar het midden van de rijbaan geleid.
Lane Departure Warning (LDW)
Het Lane Keep Assist System werkt samen met LDW. Dit systeem waarschuwt je als je onbedoeld je rijbaan dreigt te verlaten. Het Lane Keep Assist System grijpt in als dit ook daadwerkelijk gebeurt.
aan- of uitzetten LKAS
Het Lane Keeping Assist System (LKAS) wordt automatisch actief wanneer je harder dan 70 km/uur rijdt. Tenzij je het systeem eerder hebt uitgeschakeld. Wil je het systeem weer activeren, maar weet je niet hoe? Volg dan de stappen in de handleiding van jouw Renault.
Het systeem is niet actief als de achteruitversnelling is ingeschakeld of als het zicht van de camera is belemmerd (bijvoorbeeld door modder op de voorruit). Je kunt het Lane Keeping Assist System (LKAS) systeem zelf uitzetten. Meestal doe je dat via het multimediasysteem van jouw Renault. Heb je hulp nodig, kijk dan in de handleiding van jouw Renault.
Renault werkt voortdurend aan innovaties die onze modellen niet alleen comfortabeler maken, maar ook zorgen voor meer veiligheid op de weg. Benieuwd welke andere autofuncties er zijn en hoe deze werken? Ontdek dan snel alle autofuncties in Renault auto’s.