Lane Departure Warning (LDW)

De Lane Departure Warning (of rijbaan alarm) voorkomt dat je onbedoeld jouw rijbaan verlaat. Het is een van de vele rijhulpsystemen die jouw ritten veiliger maken. Ontdek alles over Lane Departure Warning.

Renault Lane Departure Warning

wat is Lane Departure Warning?

Lane Departure Warning (LDW) of Lane Change Warning (LCW), is een geavanceerd rijhulpsysteem, dat voorkomt dat je onbedoeld je rijstrook of de rijbaan verlaat. Het systeem ‘ziet’ de doorgetrokken en onderbroken strepen op de rijbaan, herkent vangrails en stoepranden. 


Als het systeem detecteert dat je onbedoeld de rijstrook dreigt te verlaten, waarschuwt het met geluidssignaal, een alert op het display of een trilling in het stuur. De manier van waarschuwen kan per model verschillen. 

 

Het Lane Departure Warning systeem herkent het verschil tussen bewuste en onbewuste rijbewegingen. Wanneer je voor het verlaten van de rijbaan je richtingaanwijzer aanzet, geeft het systeem geen waarschuwing. Ook duidelijke stuurbewegingen worden door het systeem herkend.

Renault Adaptive Cruise Control gebruiken

waarom is Lane Departure Warning belangrijk?

Het Lane Departure Warning (LDW) systeem waarschuwt als  je onbedoeld je rijbaan verlaat. Zo kan je op tijd bijsturen en ongelukken voorkomen. Het systeem houdt je bij de les en laat je alerter rijden. Bij slecht zicht, helpt het Lane Departure Warning systeem je om de juiste positie op de weg aan te houden.Omdat het systeem geen waarschuwing geeft als je je richtingaanwijzer gebruikt, stimuleert het een correct gebruik van de richtingaanwijzer. Andere weggebruikers worden niet verrast, wat de veiligheid op de weg vergroot. 

wanneer gebruik je het Lane Departure Warning systeem?

Adaptive cruise control

Lane Departure Warning is standaard geactiveerd

Als jouw Renault over een Lane Departure Warning systeem (LDW) beschikt, is het standaard geactiveerd. Het systeem waarschuwt wanneer je onbedoeld de rijbaan of rijstrook dreigt te verlaten. Lane Departure Warning is daarom bijzonder nuttig op snelwegen met meerdere rijbanen. Maar het waarschuwt je ook als de auto de berm nadert. Bovendien herkent het systeem een bermplank, de vangrail, stoep en ophoging.

Megane E-Tech electric Adaptive Cruise Control zuinig

tijdens lange ritten

Gebruik Lane Departure Warning tijdens lange ritten waarbij de vermoeidheid kan toeslaan en bij slecht zicht waarbij de wegmarkering minder zichtbaar is. Je kunt het Lane Departure Warning (LDW) systeem uitschakelen als je voornamelijk op onverharde wegen of op extreem bochtige wegen rijdt. 

traffic sign recognition - uitmuntende veiligheid - Renault Austral E-Tech Full Hybrid

Lane Departure Warning instellingen aanpassen

Op onverharde wegen en sommige landwegen ontbreekt de markering waar het Lane Departure Warning systeem op vertrouwt. Op extreem bochtige wegen kijkt de camera van het Lane Departure Warning systeem mogelijk te ver vooruit, waardoor het systeem je te actief waarschuwt. Wil je de instellingen van het Lane Departure Warning systeem aanpassen? In de handleiding van jouw Renault lees je hoe je dat doet.

aan de slag met het Lane Departure Warning systeem

Accepteer de social media cookies om de video's te bekijken.

hoe werkt Lane Departure Warning precies?

De basis van het Lane Departure Warning (LDW) systeem is een camera achter de voorruit van je auto, die de weg voor je analyseert. De slimme camera herkent wegmarkeringen, de vangrail, de berm en zelfs stoepranden.


Daarnaast analyseert het systeem de positie van de auto ten opzichte van de rijstrookmarkeringen. Het systeem detecteert vervolgens wanneer de auto de rijbaan of rijstrook dreigt te verlaten zonder dat je de richtingaanwijzer gebruikt. Of wanneer je zonder een duidelijke stuurbeweging van je koers afwijkt.


Het Lane Departure Warning systeem geeft in dat geval een duidelijk waarschuwingssignaal op het display en het stuur begint te trillen.

Renault Adaptive Cruise Control gebruiken

moet je Lane Departure Warning aan- of uitzetten?

De Lane Departure Warning (LDW) functie is in principe actief. Wil je het systeem activeren, volg dan de stappen in de handleiding van jouw Renault. Hier lees je ook hoe je de instellingen van het Lane Departure Warning systeem kunt aanpassen. 

 

Het systeem zal niet actief zijn als de achteruitversnelling is ingeschakeld of als het zicht van de camera is belemmerd (bijvoorbeeld door modder op de voorruit).Je kunt het Lane Departure Warning (LDW) systeem ook uitzetten. Hoe je dat doet, kan per model verschillen. Meestal doe je dat via het multimediasysteem van jouw Renault. Heb je hulp nodig, kijk dan in de handleiding van jouw auto.. 

Renault Lane Departure Warning

Lane Keep Assist

Naast het Lane Departure Warning systeem, beschikken steeds meer modellen over een Lane Keeping Assist functie. Het Lane Departure Warning systeem waarschuwt je wanneer je afwijkt van de rijstrook. Lane Keep Assist gaat nog een stapje verder: het corrigeert je, door je Renault terug naar het midden van de rijstrook te sturen. 

in welke Renault modellen zit Lane Departure Warning?

Alle Renault modellen zijn standaard uitgerust met Lane Departure Warning, afhankelijk van de uitvoering.

meer over andere autofuncties

Renault werkt voortdurend aan innovaties die onze modellen niet alleen comfortabeler maken, maar ook zorgen voor meer veiligheid op de weg. Benieuwd welke andere autofuncties er zijn en hoe deze werken? Ontdek dan snel alle autofuncties in Renault auto’s.