Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over elektrisch rijden. Vaak ben je dan direct geholpen.
De onderhoudscontracten voor brandstofauto's en elektrische auto's zijn identiek. Een elektrische auto is echter gemakkelijker en goedkoper te onderhouden dan een auto met verbrandingsmotor. Zo moet de olie van een auto met verbrandingsmotor regelmatig worden ververst om een goede smering en koeling van het motorblok te verzekeren. Elektromotoren in elektrische auto's hebben geen smering nodig. Dat gaat in mindere mate ook op voor remblokken, remschijven en remtrommels, die een aanzienlijk langere levensduur hebben.
Ja, als je in een elektrische auto rijdt is dat in de prijs inbegrepen. Uitgebreide hulp onderweg valt onder de garantie. Als de batterij onderweg leegraakt, heb je recht op hulp onderweg, zolang het huurcontract van de batterij loopt.
Verreweg de meeste verzekeringsmaatschappijen bieden tegenwoordig speciale dekking voor elektrische auto's. Verzekeringscontracten zijn perfect voor jouw elektrische auto en dekken met name schade aan de batterij.
De services van My Renault-app zijn een jaar lang gratis voor de Renault Zoe E-Tech 100% electric. Daarna moet je je elk jaar aanmelden bij de My Renault-app om gratis gebruik te maken van MY Renault-app.
Ja. Via My Renault heb je een jaar lang toegang tot een pakket van gratis en betaalde apps. Na dat gratis jaarabonnement moet je je aanmelding verlengen.
Nee. Om gebruik te maken van deze services, is een account op My Renault een vereiste.
Door je te abonneren op Connected Services, is het mogelijk om online apps te gebruiken, waarvoor een telecommunicatienetwerk nodig is. Je vindt deze apps in de R-LINK Store.
De batterijgarantie is inbegrepen in de batterijhuur voor nieuwe en tweedehands auto's. Er is geen speciale garantieovereenkomst voor de tractiebatterij.
Alle elektrische auto's van Renault worden voorzien van een automatische versnellingsbak en een elektrische motor die direct na het opstarten optimaal koppel kan leveren. Bestuurders hoeven niet meer te schakelen en kunnen hun aandacht blijven richten op de weg.
Daarnaast profiteren de bestuurder en passagiers van heerlijk comfort dankzij de volledig stille motoren die ook geen trillingen veroorzaken. Zoals bij verbrandingsmotoren het geval is.
BEV
Er zijn verschillende soorten auto’s die deels op elektrische stroom rijden
Een volledig elektrische auto (BEV) maakt gebruik van een of meerdere elektromotoren. Alle energie komt uit de batterij die je alleen op kunt laden met een stekker. Het opladen van een BEV kan bij jouw eigen wallbox, een publieke laadpaal of snellader. Een omvormer zet de energie uit de batterij om naar energie voor de elektromotor.
Range Extender
Enkele elektrische modellen hebben een range extender. Als de stroom in de batterij dreigt op te raken, laadt een kleine brandstofmotor de batterij bij, maar drijft niet de wielen aan. De stroom komt dan niet van een laadpunt, maar van een motor op brandstof. Een elektrische auto met range extender zul je dus af en toe moeten tanken.
PHEV
Bij een PHEV beschikt de auto over een brandstofmotor en een grotere batterij die je met een stekker kunt opladen. De PHEV is een tussenvorm tussen een HEV en volledig elektrische auto. De PHEV kan korte afstanden volledig elektrisch rijden, maar kan voor de aandrijving van de wielen zowel de batterij als de brandstofmotor aanspreken.
HEV
Een hybride auto (HEV) heeft een verbrandingsmotor en een accumotor. Je kunt de batterij van een HEV niet opladen met een stekker. De batterij wordt bijgeladen door energie die vrijkomt tijdens het rijden en afremmen van de auto. Een HEV kan korte afstanden volledig elektrisch rijden, maar schakelt daarna automatisch over op de verbrandingsmotor
Dit is de actieradius gemeten volgens de standaardmethode NEDC.
De NEDC (New European Driving Cycle) is de Europese norm voor meting van het brandstofverbruik en de uitstoot van auto's. De methode berust op een gestandaardiseerde testrit voor alle voertuigtypen, of ze nu worden aangedreven door een verbrandingsmotor, een elektromotor of beide (hybridevoertuigen). Het is daarom een objectief criterium om verschillen in prestaties tussen de modellen van verschillende fabrikanten te meten. De test bestaat uit twee delen. Het voertuig wordt op een rollenbank geplaatst en driemaal aan dezelfde cyclus in de stad (cyclus ECE-15), en vervolgens eenmaal aan een cyclus buiten de stad onderworpen. Het gemiddelde van die vier testritten is de theoretische gemiddelde actieradius.
De werkelijke actieradius verschilt van de goedgekeurde actieradius wegens een aantal variabelen dat verband houdt met het werkelijke gebruik van de auto, zoals de rijstijl, het soort rit, de snelheid en het weer. Daarom hebben we het over de werkelijke actieradius.
Voor de Electric serie leveren we online services waarmee jij de actieradius beheert. Je beheert de actieradius op afstand met de MY Renault-app: overal waar je bent, zie je realtime het laadniveau en de actieradius van jouw elektrische auto, het lopende laadproces of de laadgeschiedenis.
Jouw rijstijl is direct van invloed op de actieradius van jouw Renault.
Dit zijn een paar tips om de actieradius te optimaliseren:
Achter het stuur van een elektrische Renault volg je het energieverbruik realtime op de econometer. Het dashboarddisplay toont de resterende actieradius op basis van het laadniveau van de batterij en het gemiddelde verbruik.
Je kunt het laadniveau en de resterende actieradius ook op afstand controleren op een computer of smartphone, via de MY Renault-app.
Er zijn verschillende manieren om de actieradius te maximaliseren.
De belangrijkste factor is je rijstijl. Om de actieradius te vergroten en optimaal te profiteren van de energieterugwinning tijdens het remmen, is het nodig dat je zuinig rijgedrag ontwikkelt: denk vooruit, rem af op de motor, rij bewust.
Volg het advies van de interactieve R-LINK tablet. Na elke rit kun je daarop zien hoe zuinig je gereden hebt en krijg je tips om de actieradius te vergroten.
Bovendien kun je de ECO-rijmodus inschakelen om de actieradius nog verder te vergroten. In die stand worden de airconditioning of verwarming en de dynamische prestaties van de auto teruggeschroefd om extra kilometers te winnen. Dat kan oplopen tot 8 à 10% van de actieradius.
Wanneer je de elektrische auto start, hoor en voel je niets. Dat is ook zo als je in de file staat. De elektromotor gebruikt alleen energie tijdens het accelereren. Als de auto stilstaat, wordt er alleen energie verbruikt door ingeschakelde hulpapparatuur zoals de verwarming of airconditioning. In een file moet je constant stoppen, optrekken en afremmen, wat in feite gunstig is voor elektromotoren, omdat die energie terugwinnen tijdens het vertragen en afremmen (in tegenstelling tot de meeste diesel- of benzinemotoren).
Elektronische apparaten beïnvloeden de actieradius van de Renault, maar die invloed is beperkt in vergelijking met die van de voornaamste 4 factoren die de actieradius van een elektrische auto beperken: soort rit, snelheid, gebruik van airconditioning en verwarming en rijstijl.
De nieuwe lithium-ion batterijen waarmee auto's uit de elektrische serie van Renault zijn uitgerust, hebben geen geheugeneffect. Ze kunnen dan ook altijd worden opgeladen zonder dat de batterijprestaties daaronder lijden, ook als er nog batterijlading aanwezig is. De lithium-ion technologie is momenteel de efficiëntste op de markt. Door de hoge energiedichtheid kunnen er meer Wh per kg worden opgeslagen, voor een optimale actieradius. Wat het laden betreft gelden er geen beperkingen. De batterij kan zelfs worden bijgeladen als zij niet helemaal leeg is.
Doordat je de batterij huurt, heb je altijd de beschikking over een batterij die in perfect werkende staat verkeert, met ten minste 75% van de originele capaciteit. Om het risico op elektrische schokken, letsel of brandwonden te voorkomen, mag je de batterij niet zelf demonteren. Dat mag alleen gedaan worden door een erkende Renault-monteur.
Je kunt je elektrische auto één uur per dag gratis laden in het deelnemende Renault-netwerk*.
Sinds 30 september 2013 bieden 372 Renault-dealers één uur laden via een snellaadstation aan (vermogen van 22 kW per laadpunt). In slechts één uur kun je de batterij van de Zoe E-Tech 100% electric op die manier tot 80% opladen. Bekijk hier de locaties van alle laadpunten.
* Tijdens kantooruren en op voorwaarde van beschikbaarheid van de laadstations, voor alle merken elektrische auto's met een laadkabel voor de Wallbox en openbare laadpunten (type 3).
Jouw technische installatie thuis bepaalt hoe snel jouw elektrische auto kan opladen. Onderstaand vind je een overzicht van de meest voorkomende netvoedingen van technische installaties van huizen in Nederland. Op deze manier kun je bekijken wat er bij jou thuis mogelijk is. Vaak is het mogelijk om huizen met een 1 fase netvoeding te upgraden naar een 3 fase netvoeding. Dit vereist een aanpassing in jouw technische installatie. Dit betekent ook dat de vastrecht kosten op jaarbasis omhoog gaan. Laat je goed informeren door de netbeheerder die actief is in jouw gebied.
Een elektriciteitsaansluiting wordt uitgedrukt in het aantal fasen maal een aantal Ampères. De grootte van de aansluiting bepaalt hoeveel stroom door jouw aansluiting kan.
3-fasenaansluiting
Bij een 3-fasenaansluiting komen er drie draden van 230V binnen en een nuldraad. Een 3-fasenaansluiting levert meer vermogen en kennen we als krachtstroom. De standaard 3 fasen huisaansluiting is 3x25 Ampere. Voor een nog zwaardere aansluiting moet je een hoger bedrag voor je aansluiting (vastrecht) betalen.
1-fase-aansluiting
Veel huishoudens hebben een 1-fase-aansluiting. Deze aansluiting is vaak voldoende voor de elektrische apparaten in het huishouden. Bij een 1-fase-aansluiting komt er één elektriciteitskabel van 230V het huis binnen. In die kabel zitten twee draden: de fasedraad en de nuldraad. De spanning op een stopcontact is het verschil tussen de fasedraad en de nuldraad. Een 1 fase groepenkast is te herkennen aan de vermelding 220/230V op de elektriciteitsmeter.
Als het gaat om het laden van elektrische voertuigen op wisselstroom ofwel AC, dan spelen 1 fase en 3 fase een belangrijke rol. Iedere elektrische auto heeft een AC lader aan boord. Deze AC lader kan 1 fase, 2 fase of 3 fase zijn.
Een fase is een stroomkabel.Een auto met een 1 fase lader aanboord laadt dus op wisselstroom op over 1 stroomkabel. Een auto meteen 3 fase lader laadt dus op over 3 stroomkabels. Heeft de laadpaal waar de auto aan is gekoppeld ook 3 fasen, dan krijgt de auto stroom over drie stroomkabels.
1 fase
Een laadpaal op 1 fase, doorgaans is dit een wallbox, heeft een aansluiting op 16A bij een spanning van 230V. Dit betekent dat over deze ene stroomkabel een stroom gaat van 16A. Hiermee kun je maximaal 3,7 kW laden ofwel circa 20 kilometer per uur bijladen.
3 fase
Een laadpaal op 3 fase heeft een aansluiting op 16A of 32A en maakt gebruik van krachtstroom bij een spanning van 400V. Bij 3 fase 16A gaat er over drie stroomkabels een stroom van 16A. Hiermee kan een auto die een 3 fase lader aan boord heeft 11kW laden ofwel circa 60 kilometer per uur bijladen.
11kW is in vele gevallen mogelijk bij jou thuis. Dit vermogen is ook het meest gangbare vermogen voor publieke laadpunten in Nederland.
Er zijn ook veel publieke laadpunten met een vermogen van 22kW. Deze laadpalen leveren dus over drie stroomkabels 32A aan stroom. Bij 3 fase 32A kunnen sommige elektrische auto’s, zoals de Zoe E-Tech 100% electric, tot circa 120 kilometer per uur bijladen. Dit betekent dat de auto snel weer voldoende kilometers heeft.
Laat je goed informeren over welk type AC lader een elektrische auto aan boord heeft. Het type bepaalt de praktische inzetbaarheid van de auto. Wat er bij jou thuis mogelijk is, is afhankelijk van de technische installatie.En laat je goed informeren over de mogelijkheden door een expert. Renault heeft de juiste partners die jou ondersteunen op het gebied van de technische installatie van een laadpunt bij de aanschaf van bijvoorbeeld een Renault Zoe E-Tech 100% electric.
Mode 1
Mode 1 is het laden met een gewoon stopcontact(220V, max 10A), met een standaard stekker/ connector. De maximale laadstroom hierbij is 16Ampere, maar kan niet hoger zijn dan de nominale stroom van de gebruikte aansluiting; er kan niet meer geladen worden dan de energiebron kan leveren.
Mode 2
Mode 2 is laden met een vaste stroombegrenzer, meestal aan een gewoon stopcontact of via een laadpunt thuis. Er wordt een speciaal laadsnoer met de auto meegeleverd om ergens anders te kunnen opladen dan bij een laadpunt met Mennekes-stekker. Een mode 2 laadsnoer heeft een normale huishoudstekker aan de ene zijde en een Mennekes-stekker aan de andere zijde. Denk hierbij aan de laadkabel voor incidenteel gebruik voor de Zoe E-Tech 100% electric en Kangoo Z.E. In dat snoer is een voorziening aanwezig zoals een aardlekschakelaar die veilig laden mogelijk maakt.
Mode 3
Mode 3 is gecontroleerd ladenen kent de nodige veiligheidsvoorzieningen. Er komt alleen spanning op te staan wanneer de laadkabel op de juiste manier is aangesloten. Dat betekent dat beide stekkers moeten zijn geplaatst. Er wordt gecommuniceerd tussen de auto en de lader en pas als er een geschikte laadstroom is “afgesproken” tussen de auto en de oplaadpaal wordt er spanning op de het stopcontact gezet.
Mode 4
Mode 4 is snelladen met gelijkstroom. Bij snelladen bepaalt de oplaadpaal zelf het gehele laadproces. De oplaadpaal staat in direct contact met de autobatterij. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van omvormers in de elektrische auto (van AC naar DC).
Watt is de eenheid van vermogen. Wattuur is een eenheid van energie of arbeid. Het leveren van een vermogen van 1 watt gedurende 1 uur levert een hoeveelheid energie van 1 Wh. De eenheid wattuur (of de daarvan afgeleide eenheden kWh en MWh) worden vooral gebruikt om de hoeveelheid elektrische energie weer te geven.
Kilowatt (kW)
kilowatt is 1.000 watt. De eenheid watt staat voor vermogen en een kilowatt wil zeggen een vermogen van 1.000 watt (een normaal huishouden kan over haar aansluiting eenmaximaal kW vermogen afnemen).
Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is de maatstaf voor energie-inhoud. Het is het gemiddeld vermogen dat verbruikt wordt gedurende een uur. Een elektrische kachel met een maximaal vermogen van 2 kW verbruikt per uur 2 kWh als hij maximaal aanstaat.
Wil je je elektrische auto thuis opladen maar heb je geen eigen laadpunt? Gebruik dan de noodkabel die meegeleverd is met je auto. De noodkabel past gewoon in het stopcontact. Het heet een noodkabel, omdat het voor noodgebruik is. Als het echt niet anders kan, gebruik je deze kabel.
Veilig thuisladen ‘via het gewone stopcontact’ (Mode 2)
Laad je je elektrische auto thuis op en gebruik je daarbij elektriciteit uit de eigen meterkast? Dan heet dit thuisladen, ook wel Mode-2 laden.
Houd je dan aan deze regels:
• Gebruik altijd een stopcontact met een randaarde
• Gebruik een kabel met een controlbox
• Geen controlbox aanwezig? Laat dan altijd de bedrading en het stopcontact controleren op geschiktheid voor langdurig laden. Raadpleeg bij twijfel een erkende installateur
• Sluit geen apparaten die veel stroom verbruiken aan op dezelfde groep
• Gebruik nooit een verlengsnoer
Het opladen van je auto via het stopcontact gaat met een laadvermogen van 1,4 kW -3,7 kW. De noodkabel die je gebruikt wordt (meestal) meegeleverd door de autofabrikant. Zo niet, controleer of de kabel aan de vereiste specificaties van de auto voldoet. Gebruik een lage stroomsterkte van maximaal 8A (instelbaar op de controlbox of via het laadmenu in de auto), tenzij een erkende installateur goedkeuring heeft gegeven voor hogere stroomsterktes. Heb je meer vragen hierover? Vraag dan de dealer.
De dagelijkse ontlading van de batterij is te verwaarlozen. De auto moet wekenlang stilstaan voor er een ladingverlies van betekenis waar te nemen is.
Renault is een partnershipovereenkomst aangegaan met de multinational UMICOR, de marktleider in recycling van lithium-ion batterijen.
Beschadigde batterijen of batterijen die het einde van de levensduur hebben bereikt, zamelen we in en sturen we naar diagnosecentra gestuurd, waar ze een andere toepassing buiten de autosector krijgen toegewezen of volledig worden gerecycleerd.
Bij recyclage splitsen we de batterijen eerst in subsystemen en vervolgens in modules (batterijcellen). De modules recyclen we via de gebruikelijke kanalen. UMICORE onderwerpt de modules en cellen eerst aan een pyrometallurgische behandeling en vervolgens aan een hydrometallurgische behandeling om het metaal terug te winnen.
Net als andere batterijen houdt ook de batterij van een elektrische auto haar lading minder goed vast bij koud weer dan bij een gematigde temperatuur. Toch bleef de batterij van de Renault Zoe E-Tech 100% electric tijdens een test in Kiruna, Zweden, bij een extreem lage temperatuur van -20°C volkomen normaal werken.
Zeer lage temperaturen kunnen tot gevolg hebben dat het langer duurt om de batterij te laden, dat de actieradius van een volle batterij afneemt of dat het energieverbruik toeneemt door het gebruik van de verwarming.
Het leasecontract van de batterij geeft 24/7 recht op uitgebreide hulp onderweg, ook als de batterij leegraakt.
Is de batterij leeg, dan brengt de pechhulp je naar het laadpunt van je keuze binnen een straal van 80 km.
Al je vragen over elektrische motoren