Vierwielbesturing (4WS/Four-Wheel Steering)

Vierwielbesturing is een autofunctie die zorgt voor een verbeterde wendbaarheid en stabiliteit van jouw auto. Bovendien zorgt het voor meer rijplezier. Benieuwd hoe het precies werkt? Ontdek alles over vierwielbesturing en 4CONTROL® van Renault. 

wat is vierwielbesturing?

Vierwielbesturing wordt ook wel 4 Control of 4WS (Four-Wheel Steering) genoemd. Bij dit systeem sturen alle wielen mee, zowel voor als achter. Naast de voorwielen hebben bij vierwielbesturing ook de achterwielen een bepaalde mate van wendbaarheid. 

austral 4control
4control

hoe werkt vierwielbesturing precies?

Er zijn twee soorten vierwielbesturing, namelijk actieve en passieve vierwielbesturing. Wij leggen je graag uit hoe dat precies werkt.


Actieve vierwielbesturing

Bij actieve vierwielbesturing draaien de achterwielen onafhankelijk van de voorwielen. Bij lage snelheden kunnen de achterwielen in tegengestelde richting van de voorwielen draaien. Dit verkleint de draaicirkel van het voertuig en maakt het manoeuvreren makkelijker. Bij hogere snelheden kunnen de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen draaien. Dit zorgt voor een betere stabiliteit en controle bij het wisselen van rijstrook of het nemen van bochten.


Passieve vierwielbesturing

Bij passieve vierwielbesturing draaien de achterwielen niet onafhankelijk van de voorwielen, maar volgen ze passief de stuurhoek van de voorwielen. De achterwielen hebben daarbij een iets kleinere draaihoek dan de voorwielen. Het doel van passieve vierwielbesturing is om de stabiliteit en wendbaarheid van de auto te verbeteren. Dit gebeurt door een betere respons bij het nemen van bochten.

waarom is vierwielbesturing belangrijk?

Vierwielbesturing biedt verschillende voordelen en is belangrijk om meerdere redenen.

 

verbeterde wendbaarheid bij lage snelheden

Vierwielbesturing verbetert de wendbaarheid van een voertuig, vooral bij lage snelheden. De auto is hiermee beter in staat om scherpe bochten te maken en gemakkelijker te manoeuvreren in krappe ruimtes. Handig in bijvoorbeeld parkeergarages. 

stabiliteit bij hoge snelheden

Vierwielbesturing kan de stabiliteit van de auto op hoge snelheden vergroten. Onder andere tijdens het wisselen van rijstrook, het nemen van bochten op hoge snelheid en het vermijden van obstakels.

 

verbeterde rijervaring

Vierwielbesturing zorgt over het algemeen voor een betere rijervaring en meer vertrouwen achter het stuur. Rijden wordt comfortabeler én leuker door responsiever stuurgedrag en verbeterde stabiliteit.

veiligheid

Door de betere stabiliteit en controle draagt vierwielbesturing bij aan veiligheid op de weg. Vooral in noodsituaties waarin snelle manoeuvres nodig zijn om een botsing te vermijden. 

aan de slag met vierwielbesturing

Renault Adaptive Cruise Control gebruiken

wanneer gebruik je vierwielbesturing?

Lage snelheid en krappe manoeuvres

Bij het manoeuvreren op lage snelheid, zoals bij het parkeren of het rijden in nauwe straten. Het is dan gemakkelijker om scherpe bochten te maken en de auto nauwkeuriger te positioneren.

 

Rijstrook wisselen en nemen van snelle bochten
Bij hogere snelheden helpt vierwielbesturing om de stabiliteit van de auto te vergroten. Zo is vierwielbesturing vooral handig bij het wisselen van rijstrook op de snelweg of bij het nemen van snelle bochten.

 

Off-road rijden
In moeilijk begaanbaar terrein vergroot vierwielbesturing de off-road capaciteiten van de auto. Het sturen van zowel de voorwielen als de achterwielen helpt bij het navigeren door onder andere modderige paden, rotsachtige hellingen of smalle wegen.

 

Adaptive cruise control

Hoe moet je 4WS aan- of uitzetten?

Het activeren van vierwielbesturing werkt verschillend per auto. Wil je precies weten hoe het zit met jouw auto?  Controleer eerst of jouw auto beschikt over deze functie. Is dat het geval? Raadpleeg dan de handleiding van je specifieke auto.

Megane E-Tech electric Adaptive Cruise Control zuinig

Is Four Wheel Steering verplicht?

Vierwielbesturing is geen verplichte functie voor voertuigen. Het is een optionele technologie die wordt aangeboden door sommige autofabrikanten en alleen op bepaalde modellen. Vierwielbesturing kan de wendbaarheid en stabiliteit van een voertuig verbeteren. Door voor een auto met vierwielbesturing te kiezen, kies je dus voor een auto met net dat beetje extra rijcomfort. 

traffic sign recognition - uitmuntende veiligheid - Renault Austral E-Tech Full Hybrid

Wat is Renault 4CONTROL®?

4CONTROL® is het innovatieve vierwielbesturingsysteem van Renault. Het verbetert de stuurprecisie en stabiliteit in bochten en zorgt voor een optimale grip en wegligging van jouw luxeauto.

 

Kies je voor een auto met 4CONTROL®, dan kies je dus voor puur rijgemak. Dankzij de meesturende achterwielen heeft jouw Renault een uitzonderlijk kleine draaicirkel. Bovendien past 4CONTROL® de draaicirkel van de wielen meer dan 100 maal per seconde aan!

meer over andere autofuncties

Renault werkt voortdurend aan innovaties die onze modellen niet alleen comfortabeler maken, maar ook zorgen voor meer veiligheid op de weg. Benieuwd welke andere autofuncties er zijn en hoe deze werken? Ontdek dan snel alle autofuncties in Renault auto’s.