De grootlichtassistent

Accepteer de social media cookies om de video's te bekijken.

wat is een grootlichtassistent?

Een grootlichtassistent is een moderne autofunctie die jou als bestuurder helpt te schakelen tussen grootlicht en dimlicht, afhankelijk van de verkeersomstandigheden. Een grootlichtassistent vergroot de zichtbaarheid en zorgt er tegelijkertijd voor dat je andere weggebruikers niet verblindt.

Renault Adaptive Cruise Control gebruiken

wat is een adaptieve grootlichtassistent?

Een adaptieve grootlichtassistent gaat nog een stap verder dan de standaard grootlichtassistent. Dit systeem past niet alleen automatisch het grootlicht aan, maar kan ook de lichtbundel aanpassen op basis van verschillende omstandigheden.

 

Het maakt gebruik van cameradetectie en geavanceerde software om de weg en de omgeving te analyseren. Het systeem herkent hierdoor ook individuele voertuigen, verkeersborden en zelfs straatverlichting. De lichtbundel wordt zo aangepast dat andere weggebruikers niet worden verblind, terwijl jij als bestuurder altijd optimaal zicht behoudt.

Adaptive cruise control

hoe werkt een adaptieve grootlichtassistent precies?

De grootlichtassistent maakt gebruik van een sensor om de verlichting op de weg te detecteren. Dit is meestal een camera. Deze sensor herkent bijvoorbeeld de koplampen van tegenliggers of de achterlichten van voorliggers. Op basis van deze informatie schakelt de grootlichtassistent automatisch het grootlicht in- of uit. Als bestuurder hoef je dus niet meer handmatig te wisselen tussen grootlicht en dimlicht.


De grootlichtassistent schakelt groot licht in als er geen andere voertuigen in de buurt zijn. Zo is de weg beter verlicht en wordt jouw zicht verbeterd. Zodra er wel andere voertuigen worden gedetecteerd, schakelt de assistent automatisch over naar dimlicht. Hiermee voorkom je dat andere weggebruikers worden verblind. Ontzettend handig dus!

Megane E-Tech electric Adaptive Cruise Control zuinig

waarom is de grootlichtassistent belangrijk?

Een grootlichtassistent is belangrijk omdat het de veiligheid van het rijden in het donker vergroot. Over het algemeen draagt een grootlichtassistent bij aan een veiligere en comfortabelere rijervaring in het donker. Dit gebeurt niet alleen door de zichtbaarheid te verbeteren en de reactietijd te verhogen, maar ook door het risico op verblinding van andere weggebruikers te verminderen.

traffic sign recognition - uitmuntende veiligheid - Renault Austral E-Tech Full Hybrid

moet je de grootlichtassistent zelf aan- en uitzetten?

Over het algemeen moet je de grootlichtassistent handmatig in- en uitschakelen, meestal via een knop op het dashboard of een hendel achter het stuur. Onthoud dat de grootlichtassistent een hulpmiddel is. Als bestuurder ben je zelf altijd verantwoordelijk voor het juiste gebruik van de verlichting.

 

In sommige gevallen kan het nodig zijn om handmatig weer over te schakelen naar dimlicht. Bijvoorbeeld bij slechte weersomstandigheden of in druk stadsverkeer. Raadpleeg de handleiding van jouw auto voor specifieke informatie over het in- en uitschakelen van de grootlichtassistent.

Renault Captur met grootlichtassistent

de grootlichtassistent van Renault

Met de adaptieve grootlichtassistent van Renault heb je altijd optimaal zicht. Ook het verblinden van je tegenligger is met deze techniek voorgoed verleden tijd. De grootlichtassistent detecteert ander verkeer met behulp van een hoge resolutie camera achter de voorruit. De camera detecteert onder andere de koplampen van tegemoetkomende auto’s, de achterlichten van andere weggebruikers en de reflectie van verkeersborden. 

 

De sensitieve camera die bijvoorbeeld de Renault Captur gebruikt voor de grootlichtassistent is dezelfde camera als voor het gebruik van Lane Departure Warning. Het systeem detecteert andere auto’s al vanaf 600 meter afstand. De assistent houdt ook rekening met de straatverlichting. Daarom wordt het grootlicht alleen ingeschakeld als het écht nodig is. Schakelen tussen grootlicht en dimlicht is niet meer nodig. Boven de 40 km/u doet je Renault dat voor jou!

meer over andere autofuncties

Renault werkt voortdurend aan innovaties die onze modellen niet alleen comfortabeler maken, maar ook zorgen voor meer veiligheid op de weg. Benieuwd welke andere autofuncties er zijn en hoe deze werken? Ontdek dan snel alle autofuncties in Renault auto’s