blind spot warning

Austral - blind spot warning

wat is een blind spot warning system?

Een blind spot warning systeem, dodehoekassistent ofdodehoek-waarschuwingssysteem, waarschuwt je als een voertuig zich in jouw ‘dode hoek’ bevindt. De dode hoek is het gebied naast jouw auto dat je als bestuurder niet kunt zien via de zij- en achteruitkijkspiegels.


Het systeem maakt gebruik van sensoren, meestal geplaatst in de zijspiegels of de achterbumper van de auto, die continu de omgeving van jouw auto scannen. Als de sensoren een voertuig zien in de dode hoek, geeft het systeem een visuele of auditieve (hoorbare) waarschuwing.

 

De visuele waarschuwingen worden meestal weergegeven in de zijspiegels of op het dashboard. Bijvoorbeeld een knipperend icoontje of een lampje dat je attendeert op een voertuig in de dode hoek. Auditieve waarschuwingen zijn meestal pieptonen of waarschuwingsgeluiden.Het blind spot warning systeem verkleint de kans op ongevallen bij het wisselen van rijstrook en andere manoeuvres waarbij je geen zicht hebt op de voertuigen naast je. 

Scenic E-Tech 100% electric

waarom is een dodehoekassistent belangrijk?

Een dodehoekassistent, oftewel blind spot warning systeem is cruciaal voor de veiligheid van jezelf en anderen. Als een persoon of voertuig zich in jouw dode hoek bevindt, zie je dat niet in je zijspiegels. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Het blind spot warning systeem gebruikt sensoren of camera's om andere weggebruikers in deze dode hoeken te detecteren, en zo ongevallen en schade te voorkomen. 


Zit er een andere weggebruiker in jouw dode hoek, dan wordt je gewaarschuwd met een oplichtichtend lampje, geluid of trilling in je stuur. Dankzij de dode hoek-waarschuwing kan je op tijd reageren.


Het blind spot warning systeem beschermt niet alleen jou en je auto, het draagt ook bij aan de veiligheid van kwetsbare weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers die zich in de dode hoeken bevinden.

aan de slag met blind spot warning

Renaiult Espace

wanneer gebruik je de dodehoekassistent?

Het blind spot warning systeem vermindert het risico op aanrijdingen tijdens het wisselen van rijstrook. En het is bijzonder nuttig in situaties waarin je slecht overzicht hebt, zoals in druk stadsverkeer of tijdens het in- en uitparkeren. Genoeg redenen dus om het blind spot warning systeem altijd aan te houden!

Megane E-Tech 100% electric

geactiveerd houden

Er is eigenlijk geen goede reden om het blind spot warning systeem uit te zetten. Een dodehoekassistent beschermt jou, je auto en andere weggebruikers door je te waarschuwen als een ander voertuig zich in jouw dode hoek bevindt. Als je het dodehoekwaarschuwingssysteem wilt uitzetten omdat het systeem een storing heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Renault-garage om de storing te verhelpen.

aan-of uitzetten blind spot warning systeem

Een blind spot warning system of dodehoekassistent, is steeds vaker een standaardfunctie op onze modellen. Beschikt jouw Renault over een blind spot warning systeem, dan is het voor jouw veiligheid automatisch geactiveerd. 


We raden het af om je blind spot warning systeem uit te zetten. De dodehoekassistent beschermt jou en andere weggebruikers tegen ongevallen en schade. Wil je het systeem uitzetten vanwege een storing, maak dan een afspraak bij de Renault garage om de storing te verhelpen.

hoe werkt een blind spot warning systeem precies?

Het AEBS systeem of noodremsysteem is een levensreddend veiligheidssysteem. Het helpt frontale aanrijdingen voorkomen en verkort de reactietijd als een noodstop nodig is.

Megane E-Tech 100% electric

sensoren

Aan de zijkanten van de auto zijn sensoren geplaatst, meestal ultrasone sensoren of radarsensoren. Deze sensoren zenden continu signalen uit en scannen jouw ‘dode hoek’. Dit is het gebied dat je als bestuurder niet kunt zien in je zijspiegel en achteruitkijkspiegel.

Austral E-Tech full hybrid vrouwelijke bestuurder

objectdetectie

Wanneer een voertuig zich in de dode hoek bevindt, worden de signalen van de sensoren teruggekaatst door het object en opgevangen door de sensoren.

Rafale E-Tech full hybrid

waarschuwingssignaal

Zodra het systeem een object in de dode hoek detecteert, stuurt het een waarschuwingssignaal naar de bestuurder. Dit signaal kan visueel zijn, zoals een pictogram of een licht in de zijspiegel, een geluidssignaal of een trilling in het stuur. Dankzij de waarschuwing kun je op tijd reageren.

Arkana E-Tech full hybrid

permanente monitoring

Het systeem blijft de dode hoek scannen zolang de auto in beweging is. Als een object weer uit de dode hoek verdwijnt, stopt het waarschuwingssignaal automatisch

meer over andere autofuncties

Renault werkt voortdurend aan innovaties die onze modellen niet alleen comfortabeler maken, maar ook zorgen voor meer veiligheid op de weg. Benieuwd welke andere autofuncties er zijn en hoe deze werken? Ontdek dan snel alle autofuncties in Renault auto’s.