Adaptive Cruise Control (ACC)

Adaptive Cruise Control is een handige en fijne innovatie. Deze rijassistent helpt je veiliger, zuiniger en vooral soepeler door het drukke verkeer heen.

Accepteer de social media cookies om de video's te bekijken.

wat is Adaptive Cruise Control (ACC)?

Adaptive Cruise Control (ACC) is een veiligheidssysteem dat de snelheid van de auto automatisch aanpast om een veilige afstand tot je voorligger te bewaren. Kom je te dichtbij? Dan activeren de remmen vanzelf. Er wordt pas weer gas bij gegeven als de afstand groot genoeg is.

 

Adaptive Cruise Control meet met een geavanceerde radarsensor in de bumper of grill en een hoge resolutie camera in de achteruitkijkspiegel of voorruit de afstand tot de auto die voor je rijdt. Daarbij houdt de auto de door jou ingestelde snelheid.  Ook bewaart ACC automatisch een zo gelijk mogelijke afstand tot de voorligger. Moet je toch even ingrijpen als bestuurder? Dan geeft jouw auto dat automatisch en op tijd aan. Adaptive Cruise Control is dus zowel slim, handig als veilig.

waarom is Adaptive Cruise Control belangrijk?

comfortabel rijden

De bestuurder kan comfortabeler rijden en hoeft niet voortdurend zijn voorganger in de gaten te houden.

veiliger rijden

Door gebruik van Adaptive Cruise Control vinden er minder ongelukken plaats en hierdoor wordt het veiliger in het verkeer.

gelijkmatig rijden

De doorstroming van het verkeer op drukke wegen is beter, omdat auto’s door ACC gelijkmatiger rijden.

aan de slag met Adaptive Cruise Control

Renault Adaptive Cruise Control gebruiken

wanneer gebruik je Adaptive Cruise Control wel of niet?

Adaptive Cruise Control (ACC) is in te schakelen bij een snelheid vanaf 50 km/u. Vanaf dat moment werkt ook de automatische afstandsregeling tot de voorganger. Adaptive Cruise Control is vooral handig voor langere ritten op de snelweg.


Fabrikanten raden aan om deze systemen onder bepaalde omstandigheden niet te gebruiken, onder andere in tunnels. In een tunnel kan ACC namelijk onverwachts reageren en voor verrassingen zorgen. Dit komt onder andere door slechte tunnelverlichting en GPS signaalontvangst, maar ook door onverwacht rijgedrag van andere bestuurders.

Adaptive cruise control

hoe moet je Adaptive Cruise Control aan- of uitzetten?

De Adaptive Cruise Control (ACC) is in te schakelen bij een snelheid vanaf 50 km/u.  In de meeste moderne auto's met Adaptive Cruise Control (ACC) is er een mogelijkheid om het systeem uit te schakelen. Wil je exact weten hoe je dit doet? Raadpleeg dan de handleiding van je specifieke auto.

Megane E-Tech electric Adaptive Cruise Control zuinig

is Adaptive Cruise Control zuinig?

Met behulp van Adaptive Cruise Control rijd je zuiniger dan zonder. Met ACC rijd je namelijk een constante snelheid. Dat betekent minder remmen én minder gas geven. En dit bespaart brandstof. Wanneer je zelf rijdt, is het lastig om de motor een constant toerental te laten draaien.

traffic sign recognition - uitmuntende veiligheid - Renault Austral E-Tech Full Hybrid

is Adaptive Cruise Control verplicht?

Elk nieuw automodel en autotype heeft vanaf 2022 Adaptive Cruise Control (ACC). Vanaf 2024 verplicht Europa de autoconstructeurs om die functie ook in alle nieuwe auto's te plaatsen. Het slimme systeem is dus absoluut onmisbaar.

meer over andere autofuncties

Renault werkt voortdurend aan innovaties die onze modellen niet alleen comfortabeler maken, maar ook zorgen voor meer veiligheid op de weg. Benieuwd welke andere autofuncties er zijn en hoe deze werken? Ontdek dan snel alle autofuncties in Renault auto’s.