Active Emergency Braking System

Accepteer de social media cookies om de video's te bekijken.

wat is een Active Emergency Braking Set? (AEBS)

Een Active Emergency Braking System (Actief Noodremsysteem) is een veiligheidssysteem dat de kans op aanrijdingen vermindert of de impact van een aanrijding vermindert. Het systeem waarschuwt voor mogelijke gevaren en remt de auto af als dat nodig is om een aanrijding te voorkomen.

waarom is een Active Emergency Braking System (AEBS) belangrijk?

Het AEBS systeem of noodremsysteem is een levensreddend veiligheidssysteem. Het helpt frontale aanrijdingen voorkomen en verkort de reactietijd als een noodstop nodig is.

Megane E-Tech 100% electric

AEBS beschermt je auto en inzittenden

Door automatisch te remmen bij een dreigende botsing, kan letsel voorkomen of de ernst ervan verminderen. 

Austral E-Tech full hybrid vrouwelijke bestuurder

AEBS is een extra paar ogen

Het noodremsysteem komt in actie wanneer je zelf niet snel genoeg reageert. Bijvoorbeeld omdat de verkeerssituatie onoverzichtelijk is. 

Arkana E-Tech full hybrid

AEBS beschermt andere weggebruikers

AEBS draagt ook bij aan de veiligheid van anderen, zoals voetgangers, fietsers en motorrijders. Door snel te reageren op potentiële aanrijdingen, kan het systeem helpen bij het voorkomen van ongevallen met kwetsbare weggebruikers.


Snel en tijdig remmen beperkt de schade als het toch tot een botsing komt. Dit kan de kosten van reparaties verlagen.

aan de slag met het Active Emergency Braking System

Captur - Lane Keep Assist

wanneer gebruik je AEBS?

Het Active Emergency Braking System (Actief Noodremsysteem) staat in principe altijd aan terwijl je rijdt. Alleen bij zeer lage snelheden schakelt het systeem tijdelijk uit. Het noodremsysteem waarschuwt je als er een aanrijding dreigt. Onderneem je zelf geen actie, dan grijpt het systeem in, en brengt het de auto tot stilstand. 


Ook als je vertrouwt op je eigen rijvaardigheid, kan het AEBS veel schade en ellende voorkomen. 


Het noodremsysteem detecteert bewegende en stilstaande voertuigen aan de voorkant van jouw auto. Het systeem maakt onderscheid tussen verschillende situaties. Op de snelweg waar je met hoge snelheid rijdt reageert het anders dan wanneer je afslaat op een kruispunt of wanneer je in een file rijdt. 

Arkana E-Tech full hybrid met AEBS

moet je AEBS aan- of uitzetten?

Nee, het is niet nodig om het systeem zelf aan te zetten. Het AEBS systeem wordt automatisch ingeschakeld als je de auto start. Dat is wel zo veilig. Wil je het AEBS toch uitzetten? Dan kan dat via het multimediasysteem. Heb je daarbij hulp nodig, volg dan de stappen in de handleiding van jouw Renault

LKAS - aanzetten

hoe werkt het Active Emergency Braking System precies?

Het systeem gebruikt een snelheidscamera aan de voorkant van de auto. Daarmee registreert het systeem met welke snelheid een rijdend of stilstaand object naar je toe komt. Uiteraard houdt het systeem rekening met je eigen snelheid. Die combinatie bepaalt het risico op een aanrijding en de reactietijd.  Is er een object, voorligger of tegenligger gedetecteerd waarmee je mogelijk in botsing komt? Dan geeft het systeem een waarschuwing.

 

Rem je af, maar blijft het risico op een aanrijding bestaan, dan wordt de  remkracht verhoogd. Rem je niet af en wijk je niet uit, dan remt het systeem de auto zelfstandig af totdat het tot stilstand komt. 

meer over andere autofuncties

Renault werkt voortdurend aan innovaties die onze modellen niet alleen comfortabeler maken, maar ook zorgen voor meer veiligheid op de weg. Benieuwd welke andere autofuncties er zijn en hoe deze werken? Ontdek dan snel alle autofuncties in Renault auto’s.