Achteruitrijcamera / parkeersensoren

Accepteer de social media cookies om de video's te bekijken.

wat zijn achteruitrijcamera's en parkeersensoren?

Een achteruitrijcamera en parkeersensoren maken het inparkeren een fluitje van een cent. De achteruitrijcamera geeft je een goed zicht op wat er zich achter de auto afspeelt. Je ziet haarscherp obstakels die in de weg staan bijvoorbeeld of personen die in jouw rijrichting lopen of staan. De parkeersensoren geven vervolgens een geluid door, wanneer deze obstakels of personen te dichtbij komen.

Twingo - parkeren

waarom zijn achteruitrijcamera's en parkeersensoren belangrijk?

Achteruitrijcamera’s en parkeersensoren zijn er voor de veiligheid. Zij zorgen ervoor dat je minder snel parkeerschade oploopt aan je auto. Denk aan je lak, trekhaak of bumpers. Daarnaast is het gebruik van achteruitrijcamera’s en parkeersensoren veiliger voor volwassenen die daar lopen en kinderen die daar aan het spelen zijn.

Megane E-Tech 100% electric - exterieur

wanneer gebruik je een achteruitrijcamera en parkeersensoren?

Je gebruikt de achteruitrijcamera en parkeersensoren wanneer je gaat inparkeren. Wanneer je achteruit inparkeert, gaat de achteruitrijcamera automatisch aan en geeft je perfect zicht op wat er achter de auto gebeurt. De parkeersensoren achter geven geluiden af, wanneer obstakels of personen te dicht in de buurt komen. Hetzelfde geldt voor de parkeersensoren die vooraan de auto zitten. Zo parkeer je zowel voor- als achteruit veilig, makkelijk en snel.

ga je met een aanhanger, fietsendrager of caravan op pad?

Schakel dan de parkeersensoren achter uit. Dit kan vaak handmatig maar kan ook automatisch gaan. Check hoe dat werkt in de handleiding van jouw Renault. Het verschilt per model, uitvoering en type. Wat de achteruitrijcamera betreft, bij sommige modellen en uitvoeringen kun je ook de aanhanger in de gaten houden. Maar ook dit verschilt per model. Raadpleeg ook daarvoor de handleiding.

Renault Adaptive Cruise Control gebruiken

aan- of uitzetten van de achteruitrijcamera en parkeersensoren

In principe heb je de achteruitrijcamera en de parkeersensoren altijd aan staan. Je kunt ze vaak wel handmatig bedienen: aan- en uitzetten. Meestal via het multimediasysteem in jouw Renault. Je zet ze uit in het geval dat je met een caravan of een fietsendrager rijdt. Als jouw Renault is uitgerust met een trekhaak die door het systeem wordt herkend, wordt alleen de parkeerhulp achter automatisch uitgeschakeld. 

 

Je kunt de achteruitrijcamera en de parkeersensoren meestal handmatig uitzetten, vaak via het multimediasysteem. Maar dit verschilt per model en per versie. Daarom geldt altijd: check voor de precieze werking de handleiding van jouw Renault.

werking achteruitrijcamera en parkeersensoren

Captur - parkeren

achteruitrijcamera

Wanneer je de auto in de achteruitversnelling zet, wordt de achteruitrijcamera geactiveerd. Het camerabeeld wordt dan live weergegeven op het scherm, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van wat er achter de auto gebeurt.

Twingo - parkeersensoren

parkeersensoren

Parkeersensoren zijn kleine sensoren die meestal in de achterbumper van de auto zijn ingebouwd. Ze maken gebruik van ultrasone geluidsgolven om de afstand tussen de auto en eventuele obstakels te meten. De sensoren zenden geluidssignalen uit en meten hoe lang het duurt voordat deze signalen terugkeren nadat ze een object hebben geraakt.

traffic sign recognition - uitmuntende veiligheid - Renault Austral E-Tech Full Hybrid

waarschuwingssignaal

Wanneer de auto in de achteruitversnelling wordt gezet, worden de parkeersensoren geactiveerd. Ze scannen continu het gebied achter de auto en meten de afstand tot obstakels. Als de sensoren een object detecteren binnen een bepaalde afstand, wordt er een waarschuwingssignaal geactiveerd.

 

Dit kan bestaan uit een geluidssignaal, visuele indicatoren op het dashboard of een combinatie van beide. Hoe dichter de auto bij een obstakel komt, hoe sneller en intenser het waarschuwingssignaal wordt.

meer over andere autofuncties

Renault werkt voortdurend aan innovaties die onze modellen niet alleen comfortabeler maken, maar ook zorgen voor meer veiligheid op de weg. Benieuwd welke andere autofuncties er zijn en hoe deze werken? Ontdek dan snel alle autofuncties in Renault auto’s.