Laadpunten zijn er in verschillende vormen en maten. Ook in functionaliteit verschillen de laadpunten. Sommige laadpunten zijn ideaal voor winkelcentra, andere voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen.
Ook in de laadtijden zitten verschillen: de laadtijd hangt namelijk af van de installatie. Hoe zwaarder de aansluiting, des te meer vermogen het laadpunt levert.
Je kunt een eigen laadpunt laten plaatsen bij je huis. Dit heet een Wallbox en levert een hoog aantal kW. Het uiteindelijke vermogen van de Wallbox is afhankelijk van je thuissituatie (meterkast). Na aanpassingen kun je meestal dan tussen de 7kW en 22kW laden. Heb je interesse in een wallbox? Neem dan contact op met de Renault-dealer voor een Mobilize geschikte laadoplossing.
Nederland loopt in Europa veruit voorop met meer dan 110.000 (semi) publieke laadpunten en meer dan 4.000 snelladers. De meeste laadpunten zijn terug te vinden in de Randstad, met Amsterdam als koploper. Er wordt door alle gemeenten in Nederland flink geïnvesteerd in nieuwe laadpunten. Bekijk de laatste cijfers op rvo.nl.
Naast wisselstroom kan ook worden geladen op gelijkstroom (DC). Met gelijkstroom kan op hogere vermogens worden geladen, het zogenaamde snelladen. In Nederland zie je snellaadstations vooral langs de snelwegen terug.
Voor het thuis opladen van een elektrische auto moet een gekwalificeerde vakman eerst de juiste apparatuur installeren. Dat biedt je de garantie dat het opladen veilig en op de juiste manier plaatsvindt. Daarnaast garandeert Renault op deze wijze ook alle functionaliteiten van de auto, zoals de werking van het geprogrammeerde verwarmings- en koelsysteem.
1. thuis
De kosten van thuisladen kan met een wallbox variëren per aanbieder en periodiek veranderen. Veel bedrijven vergoeden trouwens de laadkosten die je thuis maakt. Grootverbruikers (vanaf 3x 80 ampère) betalen minder.
Door Smart Charging te activeren via je My renault app kun je profiteren van lagere kosten, wanneer de vraag naar energie minder is. Bijvoorbeeld bij een variabel energiecontract of als je gebruik maakt van een daltarief.
2.snelladen
De prijs voor het opladen bij een snellader langs de snelweg is hoger dan het laden thuis. Dit komt door de zeer prijzige installatie die nodig is om op hoog vermogen te laden. De tarieven variëren afhankelijk van de beheerder van deze laadpunten.
3. publiek laden
Nederland is koploper op het gebied van publieke laadpunten. Ruim een kwart van alle publieke laadpunten in Europa staan in Nederland. Je kunt met jouw laadpas bij elk laadpunt laden, ongeacht de aanbieder. Wel verschillen de tarieven per aanbieder. Bij sommige betaal je een starttarief per sessie, bij anderen betaal je over de totale tijdsduur die je aan het laden bent.
Met de gratis Mobilize charge pass heb je toegang tot meer dan 260.000 publieke (snel)laadpunten in Europa.
Vraag direct een gratis Mobilize Charge pass aan. En start met slim en duurzaam opladen via de Mobilize smart charging app.
welke soort oplaadpunten zijn er?
Openbare laadpunten leveren voor het merendeel wisselstroom (AC) in Europa. Automobilisten kunnen hier op verschillende vermogens laden, afhankelijk van het soort laadpunt.
Hoe meer vermogen een laadpunt kan leveren, hoe sneller de batterij weer is opgeladen.
22 kW AC laden
Renault biedt, met de Twingo E-Tech 100% electric, Zoe E-Tech 100% electric, Megane E-Tech 100% electric en de Kangoo E-Tech 100% electric de unieke mogelijkheid om bij een AC-laadpunt (thuis of publiek) tot maximaal 22 kW te kunnen laden.
In vergelijking met elektrische auto's van andere merken kan er dan twee keer zo snel geladen worden. Of je thuis 22 kW laden kunt installeren is afhankelijk van de aansluiting in de meterkast.
Voor snelladen (AC en DC) worden dikkere kabels gebruikt. Er zijn verschillende stekkers om te snelladen. De Europese standaard gebaseerd op Combined Charging System (CCS) is het systeem dat Renault gebruikt.
1. DC Combo aansluiting
De DC Combo aansluiting is de nieuwe standaard in Europa vanaf 2017. Met deze aansluiting kun je zowel met wissel- als gelijkstroom de auto opladen. De DC Combo stekker die aan de snellader zit heeft dezelfde vorm als de aansluiting aan de auto kant. Bij AC laden gebruik je de type 2 stekker (Mennekes) die Renault meelevert.
2. Mennekes aansluiting
De type 2 aansluiting staat ook wel bekend als de Mennekes aansluiting. Genoemd naar het Duitse bedrijf dat de stekker voor deze aansluiting heeft ontworpen. Door de Europese Commissie is deze stekker aangewezen als standaard voor het opladen van elektrische auto’s. Type 2 stekkers zijn er in heel veel verschillende vermogens en 1 of 3 fasen. Dit zijn verschillende uitvoeringen. De elektrische modellen van Renault kunnen alle beschikbare vermogens tot 22kW aan. En dat is uniek!
laadpas
Je ‘tankt’ een elektrische auto met een laadpas bij een publieke laadpaal. Er zijn heel veel aanbieders van laadpassen, waarmee je in Nederland bij elk publiek laadpunt en de meeste snelladers kunt laden. Steeds meer laadpassen kun je ook in het buitenland gebruiken.
De Mobilize Charge Pas is gratis aan te vragen via de My Renault app. Je hoeft hiervoor geen maandelijks abonnement af te sluiten.
laden in het buitenland
In Nederland kun je met elke laadpas bij elke publiek laadpunt laden, ongeacht de leverancier. In het buitenland, is dit anders en heb je soms meerdere laadpassen nodig. Dit is afhankelijk van het land en de regio waar je je bevindt.
Met de mobilize laadpas heb je toegang tot meer dan 260.000 laadpunten in Europa en dit aantal neemt alleen maar toe.
Ontdek ook