Alles over opladen

Laadpunten zijn er in verschillende vormen en maten. Ook in functionaliteit verschillen de laadpunten. Sommige laadpunten zijn ideaal voor winkelcentra, andere voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen.

 

Ook in de laadtijden zitten verschillen: de laadtijd hangt namelijk af van de installatie. Hoe zwaarder de aansluiting, des te meer vermogen het laadpunt levert.

Welke laadoplossingen zijn er?

1. wallbox

Je kunt  een eigen laadpunt laten plaatsen bij je huis. Dit heet een Wallbox en levert een hoger aantal kW. Het uiteindelijke vermogen van de Wallbox is afhankelijk van je thuissituatie (meterkast). Na aanpassingen kun je meestal dan tussen de 7kW en 22kW laden.

2. laadpaal

Nederland loopt in Europa veruit voorop met bijna 50.000 (semi) publieke laadpunten en 1.136 snelladers. De meeste laadpunten zijn terug te vinden in de Randstad, met Amsterdam als koploper met bijna 5.000 laadpunten. Er wordt door alle gemeenten in Nederland flink geïnvesteerd in nieuwe laadpunten.

3. snellader

Naast wisselstroom kan ook worden geladen op gelijkstroom (DC). Met gelijkstroom kan op hogere vermogens worden geladen, het zogenaamde snelladen. In Nederland zie je snellaadstations vooral langs de snelwegen terug.

Wallbox Installatie

Voor het thuis opladen van een elektrische auto moet een gekwalificeerde vakman eerst de juiste apparatuur installeren. Dat biedt je de garantie dat het opladen veilig en op de juiste manier plaatsvindt. Daarnaast garandeert Renault op deze wijze ook alle functionaliteiten van de auto, zoals de werking van het geprogrammeerde verwarmings- en koelsysteem.

Wat kost het om mijn auto op te laden?

1. thuis

Het laden thuis met een wallbox komt uit op circa 30 cent per kWh (goed voor 5 tot 7 kilometer rijden). Veel bedrijven vergoeden de laadkosten thuis. Grootverbruikers (vanaf 3x 80 ampère) betalen 7 cent per kWh. In dat geval rijd je dus elektrisch voor maar 1 cent per kilometer.

 

Elektriciteitsprijzen variëren per aanbieder en veranderen periodiek.

2.snelladen

De prijs voor het opladen bij een snellader langs de snelweg, is hoger dan het laden thuis. Dit komt door de zeer prijzige installatie die nodig is om op hoog vermogen te laden. De tarieven variëren afhankelijk van de beheerder van deze laadpunten.

 

Bekijk de onderstaande sites voor meer informatie over alle kosten via deze aanbieders.

3. publiek laden

Nederland is koploper op het gebied van publieke laadpunten. Ruim een kwart van alle publieke laadpunten in Europa staan in Nederland. Je kunt met jouw laadpas bij elk laadpunt laden, ongeacht de aanbieder. Wel verschillen de tarieven per aanbieder. Bij sommige betaal je een starttarief per sessie, bij anderen betaal je over de totale tijdsduur dat je aan het laden bent.

oplaadpunt

welke soort oplaadpunten zijn er?

Globaal gezien kun je op twee manieren laden: wisselstroom en gelijkstroom.

Openbare laadpunten leveren voor het merendeel wisselstroom (AC) in Europa. Automobilisten kunnen hier op verschillende vermogens laden, afhankelijk van het van het soort laadpunt.

 

Hoe meer vermogen een laadpunt kan leveren, hoe sneller de batterij weer is opgeladen.

Alt Image C29

Caméléon lader

De Caméléon-lader* zet de wisselstroom van het laadpunt zelf om in gelijkstroom om de batterij op te laden. Hiermee is een dure investering in een DC lader niet nodig. De naam CaméléonTM verraadt ook wat deze lader doet: hij past zich direct aan het beschikbare vermogen van het laadpunt aan, zodat je altijd op maximaal beschikbaar vermogen kunt laden.

 

 

* Alleen voor de nieuwe ZOE (model 2019). Deze CaméléonTM lader is uniek, er is geen enkel merk dat 22kW AC kan omzetten naar DC.

Snelladen en aansluitingen

Voor snelladen (AC en DC) worden dikkere kabels gebruikt. Er zijn verschillende stekkers om te snelladen. De Europese standaard gebaseerd op Combined Charging System (CCS) is het systeem dat Renault gebruikt.

Renault - Snelheid

1. DC Combo aansluiting

De DC Combo aansluiting is de nieuwe standaard in Europa vanaf 2017. Met deze aansluiting kun je zowel met wissel- als gelijkstroom de auto opladen. De DC Combo stekker die aan de snellader zit heeft dezelfde vorm als de aansluiting aan de auto kant. Bij AC laden gebruik je de type 2 stekker (Mennekes) die Renault meelevert bij de Zoe E-Tech 100% electric.

Renault - Rijstijl

2. ChaDeMo aansluiting

De Chademo aansluiting is in Japan ontwikkeld voor de Japanse automerken en werkt alleen met gelijkstroom. Met de CHaDeMO aansluiting kan je in Nederland snelladen bij snellaadstations.

Renault - Topografie

3. Mennekes aansluiting

De type 2 aansluiting staat ook wel bekend als de Mennekes aansluiting naar het Duitse bedrijf dat de stekker voor deze aansluiting heeft ontworpen. Door de Europese Commissie is deze stekker aangewezen als standaard voor het opladen van elektrische auto’s. Type 2 stekkers zijn er in heel veel verschillende vermogens en 1of 3 fasen. Dit zijn verschillende uitvoeringen. De Renault Zoe E-Tech 100% electric kan als één van de weinige alle beschikbare vermogens tot 22kW aan. Dit is uniek!

publieke laadpaal

laadpassen

Je ‘tankt’ een elektrische auto met een laadpas bij een publieke laadpaal. Er zijn heel veel aanbieders van laadpassen waarmee je in Nederland bij elk publiek laadpunt en de meeste snelladers kunt laden. Steeds meer laadpassen kun je ook in het buitenland gebruiken.

 

verschillende aanbieders

 

De voorwaarden verschillen per aanbieder. Ze hebben allemaal vaste en variabele kosten. Bij de meeste aanbieders betaal je een vast bedrag per maand voor je pas, daarnaast betaal je een starttarief voordat je begint met laden. Er zijn ook aanbieders die geen vaste kosten per maand rekenen, maar rekenen per kWh die is geladen. Het is altijd verstandig om te vergelijken tussen aanbieders, om te zien welke het beste bij jouw wensen past. 

laden in buitenland

laden in het buitenland

In Nederland kun je met elke laadpas bij elke publiek laadpunt laden, ongeacht de leverancier.

In het buitenland, is dit anders en heb je soms meerdere laadpassen nodig, afhankelijk van het land en de regio waar je je bevindt.

 

Je kunt op de site van jouw laadpas leverancier zien, waar je in welke landen je kunt laden en wat de kosten zijn

Ontdek ook