Historie van Renault in Nederland
Lees over de Nederlandse geschiedenis van Renault
Begin 1904 wordt de eerste officiële Nederlandse Renault-importeur aangesteld. De firma Thyssens frères et soeur in Maastricht. Niet geheel toevallig, omdat in deze stad in die tijd nog veel Frans wordt gesproken. Thyssens is op 12 februari van dat jaar aanwezig op de zesde tentoonstelling van 'De Rijwiel- en Automobiel-Industrie', de RAI.
Prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina, bestelt in 1908 zijn eerste auto, een Renault 35 CV die bij Rijtuigenfabriek Hermans & Co in Den Haag wordt voorzien van een landauletcarrosserie met vijf zitplaatsen. De auto blijft tot 1924 in bezit van de prins. Het blijft overigens niet bij deze ene Renault.
Grund & Co neemt in 1913 de importactiviteiten van Thyssens over en heeft vestigingen in Arnhem, Utrecht en Maastricht. Voor die tijd leverde Grund al diverse Renault-modellen die via Thyssens werden geïmporteerd. Zo ook de auto's die hun weg vonden naar het hof. Deze stonden geregistreerd op het adres van Paleis het Loo. Grund was officieel ook importeur voor de koloniën.
Als importeur Grund in 1914 de Maastrichtse vestiging van de hand doet, neemt Auto-garage Central het pand, maar ook de verkoop van Renault over. Officieel voert dit bedrijf de 'agentuur voor de zuidelijke provinciën van de automobielen 'Renault', Billancourt. Tot in de jaren zestig worden vanuit de vestiging aan de Kapoenstraat modellen van Renault verkocht.
De Renault-stand op de RAI begin 1926 wordt bemand door maar liefst drie privé-importeurs. N.V. Automobielhandel v/h Fa. Grund & Co bedient het land vanuit de vestiging in Utrecht. C. Scheepbouwer bestrijkt de Haagse en Rotterdamse regio en Firma Straetmans & Hustinx (N.V. Auto-garage Central) opereert zoals vertrouwd in Maastricht.
Louis Renault streeft naar eigen importvestigingen en zo wordt op 1 maart 1926 de Société Anonyme des Usines Renault, afdeeling Holland opgericht. In eerste instantie neemt Louis Renault zelf zitting in de directie. De nieuwe, eigen importeur vindt tijdelijk onderdak aan de Merwedekade in Utrecht. Op 25 juli 1928 vindt de verhuizing plaats naar de nieuwbouw aan het Callandplein in Den Haag.
Tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog tekent de ontwikkelingsafdeling van Renault het concept van de moderne tank. Deze Renault FT draagt in 1918 in belangrijke mate bij aan de overwinning. In 1928 levert Renault aan het Nederlandse leger een demonstratietank van dit type. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is dit de enige tank die de waterlinie moet verdedigen.
Begin jaren dertig besluit taximaatschappij ATAM in Den Haag haar monomerk-politiek te verlaten. Er worden bij Renault auto's gekocht van de types Monaquatre en Vivaquatre. De laatste komen vrijwel volledig overeen met de beroemde G7 taxi's uit Parijs. In 1935 besluit ATAM toch weer alle taxi's bij één fabrikant te kopen, Renault in dit geval. In rood-zwarte livrei domineren ze vele jaren het Haagse straatbeeld.
In 1956 wordt een naamswijziging doorgevoerd van de Nederlandse Renault-importeur. de 'Afdeling Holland' gaat vanaf dat moment verder als Renault Nederland NV. Dat is nog steeds de naam van de Nederlandse importeur.
Omdat Renault Nederland uit z'n Haagse jas groeit, wordt in 1957 aangevangen met de bouw van een nieuw importeurspand in Amsterdam. Architect Van der Heyden tekent een voor die tijd uiterst modern betonnen skeletbouw met grote ramen. De nieuwe vestiging kent maar liefst vier verdiepingen. Op 22 januari 1960 is de verhuizing naar de Wibautstraat in de hoofdstad een feit.
Ter introductie van de splinternieuwe Renault 4 halen zeventig Nederlandse studenten in november 1961 een gelijk aantal Frans gekentekende exemplaren in Billancourt op. Deze worden overal in Nederland ingezet om consumenten achter het stuur te laten kennismaken met dit nieuwe fenomeen. De studenten zijn de ambassadeurs van de Renault 4, staan belangstellenden te woord en rijden in karavaan ook weer terug naar Frankrijk.
Renault is altijd sterk geweest in het ontwikkelen van nieuwe concepten. Een goed voorbeeld daarvan is de Renault 16. Het is de eerste vijfdeurs hatchback van formaat die perfect aansluit bij demografische ontwikkelingen in de jaren zestig en zeventig. De auto scoort hoog bij pers en publiek en wordt uitgeroepen tot Auto van het Jaar 1966 onder leiding van het Nederlandse tijdschrift Autovisie.
Na een periode van veertig jaar verlaat Renault Nederland de vertrouwde vestiging aan de Wibautstraat in Amsterdam. De functies van het importbedrijf veranderen en de bereikbaarheid van een pand in de hoofdstad verslechtert. Renault neemt intrek in nieuwbouw aan de Boeingavenue op een bedrijventerrein in Schiphol-Rijk.
In 2001 wordt het filiaal Renault Nissan Nederland NV opgericht, een gezamenlijke importorganisatie voor beide merken uit de Renault Nissan alliantie. Als gevolg hiervan vindt een verhuizing plaats naar een ander pand aan de Boeingavenue.
Renault Nederland sluit het jaar 2012 zeer succesvol af. De Renault Mégane Estate blijkt na 12 maanden het best verkochte model op de Nederlandse markt met maar liefst 20.000 registraties. Het merk Renault bezet de tweede positie in het land dankzij het beste verkoopresultaat sinds 2004.
Door het samenvoegen en delen van importactiviteiten binnen de Renault-organisatie in Europa wordt in 2013 een vergaande samenwerking opgericht van Renault Nederland met de Renault-importeur voor België en Luxemburg. Op tal van terreinen werpt deze samenwerking vruchten af.
Meer informatie over Renault in Nederland
Leer ons beter kennen
Onze vacatures
Wil je bij ons komen werken? Ontdek onze vacatures
Renault in Nederland
Lees alles over Renault in Nederland.