Actieradius van elektrische auto's

Lees meer over het opladen van je elektrische auto en de actieradius.

Wanneer laad je een elektrische auto op?

De actieradius van een elektrische auto wordt net als bij een brandstofauto bepaald door een aantal factoren: plaats van gebruik (bergen of vlak), rijstijl, weersomstandigheden, uitrusting, belading van de auto.

 

Als je in de winter volgeladen door de bergen rijdt met al je vrienden en skispullen achterin, rijd je logischerwijs minder ver, dan in de zomer in je eentje door de glooiende duinen naar het strand.

Een elektrische auto komt verder dan je denkt

In 91% van de ritten kun je thuis komen zonder je auto op te laden

Hoe kan ik mijn actieradius optimaliseren?

Je kunt de actieradius op afstand beheren met My Renault-app. Daarmee kun je altijd en overal in realtime het laadniveau en de actieradius van je Renault bekijken. Je ziet hier ook de voortgang van het opladen en de recente laadgeschiedenis. Jouw rijstijl heeft ook rechtstreeks invloed op de actieradius van je Renault.

Hoe kan ik mijn actieradius controleren?

Achter het stuur van een Renault kun je het energieverbruik in realtime volgen op de econometer. Op het dashboard wordt de resterende actieradius weergegeven, berekend op basis van het batterijlaadniveau en je gemiddelde verbruik.

Je kunt het laadniveau en de resterende actieradius ook op afstand controleren via de My Renault-App.

Hoe kan ik mijn actieradius nog verder verbeteren?

Je kunt ook de ECO-rijmodus inschakelen om de actieradius nog verder te vergroten. Het vermogen van de airconditioning of verwarming en de prestaties van je auto worden dan aangepast, zodat ze minder energie gebruiken.  Zo rijd je nog meer kilometers. En dat kan zo oplopen tot 8 à 10% van de actieradius.

Haal het maximale uit je actieradius

actieradius renault

Bij elektrische auto’s gaat het vaak over de actieradius, ook wel range of bereik genoemd. Het is de afstand die je kunt rijden op één batterijlading. Je kunt het vergelijken met de afstand die een brandstofauto komt op een volle tank benzine of diesel. Met natuurlijk het belangrijkste verschil dat je tankt met een stekker.

Ontdek de elektrische technologie

zoe batterij accu renault elektrische auto

de batterij

Alle elektrische auto’s en bedrijfswagens worden aangedreven door een grote Lithium-Ion batterij die zo efficiënt mogelijk de beschikbare energie afgeeft.

Renault werkt voortdurend aan het doorontwikkelen van de batterij, de constructie van de cellen en de samenstelling van de materialen waarvan deze is gemaakt voor een zo groot mogelijke actieradius. Renault is tijdens de hele levensduur van de batterij verantwoordelijk, dus ook aan het einde van de levenscyclus.

Wat is allemaal van invloed op het verbruik van je elektrische auto?

Renault - Snelheid

SNELHEID

Hoe sneller je rijdt, hoe meer energie je nodig hebt om je snelheid te behouden.

Renault - Rijstijl

RIJSTIJL

Gebruik vertragen of remmen met energieterugwinning om je actieradius te vergroten.

Renault - Topografie

TOPOGRAFIE

Wanneer je een berg op rijdt, heeft je energieverbruik invloed op je actieradius. Je wint energie terug wanneer je bergaf rijdt.

Renault

WEERSOMSTANDIGHEDEN

Gemiddeld biedt de batterij een maximale actieradius van 300 km in de zomer en 200 km in de winter.

Renault - Belading van de auto

BELADING VAN DE AUTO

Het gewicht van je auto, mede bepaald door de belading, is van invloed op het energieverbruik.

Hoe presteert de batterij bij extreem koud weer?

Lage temperaturen en de accu

Lage temperaturen en elektrisch rijden

De batterij van een elektrische auto houdt de lading minder goed vast bij koud weer dan bij een gematigde temperatuur.

Bij lage temperaturen kan het opladen soms langer duren, wordt de energie-opslag mogelijk beïnvloed, wordt de actieradius kleiner of wordt het energieverbruik juist hoger (bijvoorbeeld bij gebruik van de verwarming).

Accepteer de social media cookies om de video's te bekijken.

actieradius van jouw Renault

Eerst even checken hoeveel actieradius jouw Renault heeft, voordat je gaat vertrekken? Dat doe je gewoon via je mobiel. Want via de My Renault-app beheer je de batterij van je auto eenvoudig op afstand.

 

Maak je auto klaar voor gebruik: bekijk de batterijstatus, plan eventueel een laadbeurt. Genoeg batterij? Dan ben je klaar om te vertrekken.

Al je vragen en antwoorden over elektrische motoren