Winterbanden: lees het advies van Renault

Winterbanden, all-season en... wat zegt de ANWB?

Over het rijden op winterbanden lopen de meningen uiteen. De vraag is dan ook vaak: is het wel nodig in Nederland? Renault geeft nu duidelijk advies: wel of geen winterbanden?

Zijn winterbanden nodig?

Het korte antwoord op deze vraag is: ja, ze zijn nodig. Zeker als er sneeuw ligt of wanneer het geijzeld heeft. Maar sterker nog: als de temperatuur onder de 7 graden Celsius duikt is het al beter om op winterbanden te rijden. Winterbanden hebben dan meer grip, bieden een betere wegligging en hebben een kortere remweg dan zomerbanden.

Winterbanden: betere grip?

Het geheim ligt in het soort rubber dat wordt gebruikt. In een winterband wordt meer natuurrubber gebruikt en in een zomerband meer synthetisch rubber. De winterband blijft daardoor lekker soepel bij lagere temperaturen en ‘vormt’ zich als het ware om de oneffenheden van het wegdek. De zomerband blijft dan harder en is minder buigzaam. Omgekeerd heeft een zomerband betere grip bij hogere temperaturen (en hogere snelheden). Banden wisselen met de seizoenen is dus raadzaam.

Laat de pret maar beginnen

De sneeuw door met Renault

Alt Image C29

Wat zijn de alternatieven? Meer begrip over grip

Grip & lamellen

Wat is nou precies grip? Grip is eigenlijk de mate van ‘vastplakken’ van het rubber op het wegdek. Daarnaast is het belangrijk hoe de band zich vormt om oneffenheden op het wegdek. Vooral in de winter is dit belangrijk. Denk aan verschillende soorten sneeuw, (papsneeuw of sneeuw met steentjes) en ijsvorming. Dan is het ook beter als je band ‘lamellen’ heeft. Dit zijn een soort zaagtanden op de band. Tijdens het rijden grijpen (grip!) zij zich vast aan de ondergrond. Doordat het rubber van de winterbanden flexibeler blijft bij lage temperaturen houdt de band meer grip op onregelmatige ondergrond.

Lees de ANWB test

Winterbanden verplicht?

In Nederland wordt het in de wintermaanden vaak kouder van 7 graden en dan is het toch echt tijd voor winterbanden. Maar denk er ook maar eens aan als je naar het buitenland gaat. Bijvoorbeeld naar Duitsland of andere wintersportgebieden. Daar zijn winterbanden wel verplicht! En wanneer het in een land niet verplicht is, is het vaak lokaal wel weer verplicht. Check dit dus goed van tevoren. Sowieso geldt, ga je naar de sneeuw? Laat dan winterbanden monteren (en neem ook altijd sneeuwkettingen mee).

Lees de ANWB test
Alt Image C29

Veilig rijden in de bergen

Vertrouwen op Renault en het Alpine symbool

Vertrouw op Renault Service

Wil je weten wanneer je moet wisselen van banden? Of wanneer je je accu moet laten controleren of ander onderhoud moet laten plegen? Word dan lid van My Renault. Hier kun je aangeven of je bijvoorbeeld servicemeldingen wilt ontvangen. Dan word je over de benodigde werkzaamheden geïnformeerd die jouw Renault nodig heeft.

Meer Renault Services

Alpine symbool

Vanaf 1 januari 2018 is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. In Duitsland is het verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken bij winterse omstandigheden. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

Ben jij net zo relaxt?

Bekijk de video van Sophie over banden

Altijd en overal de juiste banden.

All-season banden?

Blijf je in Nederland tijdens de koude maanden en rijd je sowieso weinig kilometers? Met all-seasonbanden heb je dan het gemak dat je nooit je banden hoeft te wisselen. Je hebt dus geen extra kosten aan een bandenwissel per jaar, je hebt geen opslag nodig en je bent geen tijd kwijt aan de bandenwissel. Past dit bij jouw auto? Kies dan voor voor all-season banden (4 seizoenenbanden). Let op, lees goede tests zoals deze, want de kwaliteit tussen de banden kan erg verschillen.

Video banden

Meer informatie over Renault

Meer Insights

Renault Roetfilter

Auto onderhouden

Roetfilter

Captur

APK-keuring bij een Renault-dealer

De voordelen